It is currently Fri Mar 29, 2024 9:14 am



Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Fana barneverntjeneste sak til Fylkesnemnd 24.11.03
PostPosted: Sun Oct 22, 2006 1:07 pm 
Offline
Superposter

Joined: Wed Sep 27, 2006 2:53 pm
Posts: 1149
Location: Danmark
Fylkesnemnda for sosiale saker
Hordaland/Sogn og Fjordane
Fortunen 7
Postboks 244, sentrum
5016 Bergen

Bergen 24.11.03

VEDR. BERGEN KOMMUNE, FANA BARNEVERNTJENESTE – SAK I HENHOLD TIL LOV OM BARNEVERNTJENESTER § 4-12, LITRA A

OFFENTLIG PART: Bergen kommune – Fana barneverntjeneste
Postboks 86, Nesttun
5852 BERGEN
tlf: 55 56 13 21 faks: 55 56 13 13

PROSSESFULLMEKTIG: Kommuneadvokaten i Bergen
Bergen Rådhus
Postboks 7700
5020 BERGEN

PRIVAT PART: AMA
Vesthagen 20
5268 HAUKELAND

PROSESSFULLMEKTIG: Adv.fullm. Jan Christian Alvheim
Advokatene Alvheim og Hansen ANS
Strandgaten 16
5013 BERGEN

BARN: OT
C/O Ina og Øyvind M-A
Fosterforeldres adresse

Fana barneverntjeneste
24.11.03

Inger O. Liavaag Grete Kvåle
Konst. Barnevernsleder saksbehandler


Innholdfortegnelse

1.0 SAKEN GJELDER

Spørsmål om omsorgovertagelse for gutt f. 16.03.92 i henhold til Lov om barneverntjenester § 4-12, litra a, plassering i fosterhjem, jf § 4-14, litra a, samt fastsettelse av samvær, jf § 4-19.

2.0 SAKENS PARTER

Mor: AMA
Vesthagen 20, 5268 Haukeland

Mor har foreldreansvaret alene og er part i saken.

Far: Tom Dickenson
Adresse ukjent.

Han er ikke del i foreldreansvaret og er ikke part i saken. Far er irsk statsborger. Gutten har aldri hatt kontakt med sin far.

3.0 AKTUELL SITUASJON

OT har vært plassert i fosterhjem hos besteforeldre i henhold til Lov om barneverntjenester § 4-4, 5. ledd siden november 2002. mor ble innlagt på Solli Nervesanatoriet i august 2002 etter et suicidalforsøk og gutten ble tatt hånd om av besteforeldre. Mor ønsket i utgangspunktet at OT skulle plasseres i et annet fosterhjem på grunn av det konfliktfylte forholdet mellom henne og foreldrene. Hun samtykket likevel til plassering hos sistnevnte i mangel av andre alternativ (jf dok. 5).

Den 20.10. d.å. krever mor i møte med barneverntjenesten en umiddelbar tilbakeføring av gutten. Mor ønsker heller ikke at gutten skal ha noen som helst form for kontakt med besteforeldre. Hun mener videre hun er frisk nok til å overta omsorgen for OT. Mor sier også at dersom hun presses så hardt av barneverntjenesten at hun ønsker å ta livet sitt, vil hun ta andre med seg. På spørsmål fra barneverntjenesten sier hun at det er foreldrene hun her sikter til (jf dok. 21).

På bakgrunn av dette fatter barneverntjenesten akuttvedtak om forbud mot flytting den 22.10.03, jf bvtjl. § 4-8, 1 ledd, jf § 4-9, 1 ledd (jf dok. 22). Fylkesnemnda gir sin forløpige godkjennelse 23.ds (jf dok. 23).

Den 24.10.03 blir mor arrestert for trusler om å ta livet av sine foreldre (jf dok. 30). Den 27.10.03 blir hun varetektsfengslet for brudd på strl. § 227. i begynnelsen av november blir mor overført til Sandviken sykehus.

Barneverntjenesten er alvorlig bekymret for OT’ omsorgsituasjon dersom han flyttes tilbake til sin mor. Barneverntjenesten mener mor ikke er i stand til å gi gutten stabil forutsigbar og trygg omsorg. Hennes psykiske helse må forbedres vesentlig gjennom behandling over tid, før tilbakeføring kan vurderes.

Gutten har selv gitt klart uttrykk for at han ønsker å bo hos sine besteforeldre. Han sier at han har det godt der og at han føler seg trygg (jf dok. 21).

BUP vurderer at mors sykdom har vært belastende for OT og at en tilbakeføring nå vil være belastende for gutten (jf 8 og dok. 17). OT ønsker per dato ikke å snakke med sin mor.

Barneverntjenesten vurderer at det vil være til skade for gutten både på kort og lang sikt å tilbakeføres til mors omsorg mot sin vilje, og fremmer derfor sak i henhold til Lov om barneverntjenester § 4-12, litra a.

4.0 HISTORIKK
4.1 MORS BAKGRUNN
4.1.1 Mors oppvekst

mor vokste opp i Bergen sammen med sine foreldre, samt en yngre bror og en yngre søster. Foreldrene beskriver mor som en blid jente, som var glad i og fikk mye oppmerksomhet. Hjemmet var alltid åpent får venner, som ofte var på besøk. De forteller videre at mor var svært aktiv som barn, både med teater sang og dans. I følge foreldrene hadde mor mange venner og et godt forhold til familien (jf dok. 26).

Foreldrene formidler at mor forandret seg gradvis det siste året på ungdomsskolen. Hun danset mye ballett og ble etter hvert veldig tynn. Hun utviklet spiseforstyrrelser, men det tok tid før foreldrene oppdaget dette.

Videre formidles at problemene forsterket seg på videregående skole. Hun ble angivelig veldig innadvent, depressiv, karakterene gikk ned og hun kuttet kontakten med gamle venner. Utvekslingsoppholdet i USA i 2. kasse ble avbrutt på grunn av mistrivsel.

Hun påbegynte 3. klasse på sin gamle skole, men ifølge foreldrene trives hun heller ikke der. De forteller at mor hadde en del fravær og problemer med å få venner (jf dok.26).

4.1.2 Forhold til familie i voksen alder/nettverk

Mor har et svært dårlig forhold til sine foreldre. barneverntjenesten opplever mor og foreldres syn på årsaken til konflikten som svært forskjellig.

I følge mor har konflikten med foreldrene vart i lang tid. Hun sier hun ikke har blitt verdsatt av sin far, og at hennes mor ikke har vært tilstede for henne gjennom oppveksten på grunn av sykdom (jf dok. 1).

Mor var ansatt i sin fars firma for en periode i 2001. i følge foreldrene har det vært et meget konfliktfylt forhold etter at mor ble fristilt fra sin stilling i farens firma i forbindelse med innskrenkninger (jf dok. 26). Mor hadde i forkant av dett kjøpt ny leilighet. Hun har uttrykt stor bitterhet mot foreldrene etter denne hendelsen, særlig overfor far (jf dok. 2).

Foreldrene sier at forholdet til mor ikke var særlig konfliktfylt før ovennevnte tidspunkt. De formidler imidlertid at det har vært vanskelig for dem når mor har hatt sine tunge perioder, men at de har forsøkt å støtte henne på best mulig måte.

Foreldrene formidler videre at mor ikke har ønsket kontakt verken med sine besteforeldre eller søsken de siste årene.

4.1.3 Utdanning/Arbeid

Mor fikk ikke godkjent videregående skole på grunn av for mye fravær, men hun gjenopptok og fullførte gymnaset i voksen alder. Hun har også tatt IT utdanning som voksen (jf dok. 26)

Eter videregående søkte mor på både balletthøyskolen og teaterhøyskolen, men hun kom ikke inn. Hun fikk imidlertid statistrolle i musikalen Sound Of Music i Oslo, hvor hun jobbet i ett år. Foreldrene mener at mor ikke hadde det bra i denne perioden. Hun slet fortsatt med spiseforstyrrelser og levde et ”hardt liv” (jf dok. 26).

Ett år senere reiste mor til Danmark for å gå på teaterskole, der foreldrene mener hun trivdes veldig godt. Studiene ble angivelig avbrutt på grunn av hennes psykiske problemer (jf dok. 26).

Mor har hatt flere kortvarige arbeidsforhold. Hun har i føle foreldrene jobbet i helsebutikk, i familiefirmaet og i København (jf dok. 26)

4.1.4 Kriminalitet/Rus

Foreldrene har formidlet at de har funnet hasj hjemme. Dette skal angivelig ha skjedd da mor bodde hjemme etter det avbrutte skoleopphold i Danmark (jf dok. 26) barneverntjenesten har ikke kjennskap til omfanget av rusbruken.

4.1.5 Psykisk helse

mor har diagnosen tilbakevendende depressiv lidelse. Solli vurderer mor til å være alvorlig traumatisert med psykotiske symptomer og mye angst (jf dok 9). Hun har forsøkt å ta livet sitt en gang, ved å kutte pulsåren. Mor erklærer seg i dag for frisk.

Mor er per dato innlagt på Sandviken sykehus.

4.2 OPPLYSNINGER OM BARNET

Gutten bodde sammen med sin mor inntil han ble frivillig plassert hos besteforeldre. Han var da 10 år gammel.

OT har flyttet mange ganger i løpet av oppveksten. Fram til gutten var 1 år gammel bodde han med mor på Bergen Mødrehjem. Deretter bosatte de seg på Nesttunkollen fram til medio 2001. Mor kjøpte da leilighet i Midttunhaugen. Leilighetskomplekset ble kort tid etter kjøpet rammet av oversvømmelse, hvorpå mor og OT flyttet midletidig på hospits i sentrum, fra september til desember 2001. de flyttet tilbake til Midttunhaugen, før de reiste til Nord Jylland i Danmark i februar 2002. OT hadde problemer på skolen og slet med å forstå språket. Mor hadde også problemer med å skaffe seg jobb.

Da OT skulle på besøk til besteforeldre i april 2002, ble det bestemt at han skulle bo der, inntil mor etablerte seg i København med bopel og jobb (jf dok. 26).

Etter at mor i juli så kom tilbake fra København, bodde hun og gutten i en leilighet tilknyttet besteforeldrenes hus. Her bodde de inntil mor hadde et suicidalforsøk og ble lagt inn på Solli Nervesanatoriet 13.08.02.

OT ble frivillig plassert hos besteforeldre i henhold til Lov om barneverntjenester § 4-4, 5 ledd i november 2002 (jf dok. 11). Han har bodd der siden.

Besteforeldrene formidler å ha hatt god og nær kontakt med gutten gjennom hele hans oppvekst. Han har vært der som dagbarn og ellers når det har vært behov for det (jf dok. 7).

OT blir henvist til BUP Fana den 21.09.02. BUP vurderer at mors sykdom har vært belastende fr gutten. Han har stukket seg langt for å hjelpe mor uten at han føler det har bedret situasjonen (jf dok. 8). BUP uttaler i juni 2003 at det vil være en belastning for OT å tilbakeføres til sin mor (jf dok. 17).

OT er blitt hørt i saken. Til helsesøster har gutten uttalt et ønske om å bo hos sine besteforeldre (jf dok. 21). Han sier at han har det godt og trygt der. Dette har han også uttalt til skolen, BUP og barneverntjenesten (jf dok.28 og dok. 7).

OT går nå i 6 klasse på Midtun skole.

5.0 BARNEVERNTJENESTENS ARBEID I SAKEN

Den 10.07.02 oppsøker mor barneverntjenesten og forteller at hun ønsker sønnen plassert i fosterhjem. Hun formidler at hun ikke makter omsogen for OT lengre, da hun er langt nede psykisk og trenger tid for å etablere seg med bolig og jobb. Hun er konflikt med foreldrene og de er i ferd med å kaste henne ut. Mor ønsker ikke at OT skal bo hos besteforeldre, fordi de setter sønnen opp mot henne og han blir en kasteball mellom henne og foreldrene. Konflikten mellom foreldrene og mor ligger langt tilbake i tid. Hun formidler å ikke ha blitt verdsatt av far og at hennes mor ikke var tilstede for henne i oppveksten, på grunn av sykdom. Mor har gått til psykolog i mange år og har hatt psykiske problemer tidligere (jf. Dok. 1).

Den 18.07.02 har mor nytt møte med barneverntjenesten. Hun er veldig deprimert og gråter mye. Foreldrene har tatt gutten med seg på hytten, imot mors vilje. Mor ønsket at hun og OT kunne få tid for seg selv, men da nektet foreldrene å dra. Mor forteller litt om bakgrunnen for konflikten med foreldrene. Videre formidler hun et ønske om en fosterfamilie i guttens nærmiljø, slik at OT kan fortsette på samme skole, samt omgås med vennene sine (jf dok. 2).

Den 19.07.02 mottar barneverntjenesten telefon fra mors psykolog som formidler sin bekymring for mors helsetilstand. Hun forteller at det har toppet seg for mor det siste året. Mor har flere ganger siste år gitt utrykk for at hun vil ta livet sitt. Psykologen forteller om mors konflikt med foreldrene. Mor har hele livet blitt fortalt av far at hun ikke er verd noe, og at faren har en meget negativ omtale av sin datter (jf dok. 2).

Den 23.07.02 sender barneverntjenesten søknad til Hordaland fylkeskommune om fosterhjem for gutten.

Den 23.07.02 har barneverntjenesten samtale med mor, som formidler at hun sliter med sine foreldres holdning til henne og hennes sønn. Mor føler at hun mister sønnen sin. Hun ser at sønnen lider av konflikten. Gutten har hatt noen utbrudd i det siste, hvor han blir sint og vanskelig, og hun er redd han kan få psykisk men av dette (jf dok. 3).

Den 26.07.02 har barneverntjenesten samtale med bestemor og bestefar. De forteller at de har hatt OT til avlastning og på besøk siden han var født. Mor og gutten har bodd i nærheten av besteforeldrene etter at hun flyttet fra mødrehjemmet. De opplever at mor har isolert seg det siste året. De ønsker å hjelpe, men vet ikke hvordan og lar henne være i fred. De er redd for å gjøre situasjonen mer fastlåst og for å miste gutten. Mor har sagt til dem at hun vil plassere gutten i fosterhjem og reise fra alt (jf dok. 4).

Den 15.08.02 mottar barneverntjenesten telefon fra mors psykolog, som forteller at mor den 13.08 forsøkte å begå selvmord ved å kutte seg opp på armen. Psykologen er ikke sikker på hva som har skjedd i forkant av selvmordforsøket (jf dok. 5).

Den 16.08.02 har barneverntjenesten møte med mor på Solli Nervesanatorium. På spørsmål fra barneverntjenesten sier mor at hun ikke ønsker at OT skal være hos besteforeldrene, men at det ikke finnes annet alternativ nå. barneverntjenesten formidler at det fortsatt jobbes for å skaffe et fosterhjem til gutten, men at mor først må bli frisk. Solli formidler at de kan ha samtaler med gutten angående tanker og følelser han må slite med. Han kan også henvises videre til BUP, noe mor synes er en god løsning (jf dok. 5)

Den 29.08.02 henviser barneverntjenesten OT til BUP Fana (jf dok.6).

Den 23.09.02 har barneverntjenesten samtale med mor på Solli. Barneverntjenesten informerer om et fosterhjem som muligvis kan passe OT, men at prosessen vil ta noe tid. Mor håper at det kan skje fort. Barneverntjenesten forteller hva som skal sje videre i nærmeste fremtid. (jf dok. 7).

Den 21.10.02 oversender BUP Fana opplysninger i saken. BUP er opptatt av at mors sykdom har vært belastende for OT. Han har stukket seg langt for å hjelpe mor uten at han føler det har bedret situasjonen. Det kan være at han i forbindelse med mors sykdom har hatt traumatiske opplevelser. I den nåværende situasjon bor han stabilt hos besteforeldre og sier at han føler seg trygg der (jf dok. 8)

Den 25.10.02 mottar barneverntjenesten opplysninger fra Solli Nervesanatorium. Mors diagnose er tilbakevendende depressiv lidelse. Soli vurderer henne til å være alvorlig traumatisert, med psykotiske symptomer og mye angst. Når det gjelder mors omsorgsevner formidles det at hun fortsatt har suicidale tanker, tåler lite stress og belastninger. Det er sannsynlig at hun kan bli dårligere igjen i overgangsfaser ( jf dok. 9).

I starten av november 02 etablerer barneverntjenesten kontakt med en aktuell fosterfamilie for OT. Familien blir informert om guttens situasjon og at det ikke er endelig bestemt om gutten skal plasseres. Gutten vil selv ikke flytte. Han er trygg hos besteforeldre og må få tid på seg til å bearbeide inntrykk og bli kjent med familien som han eventuelt skal plasseres hos.

Den 18.11.02 mottar barneverntjenesten opplysninger fra skolen, som forteller at gutten fungerer som forventet i forhold til alder. Han takler godt både grensesetting, ros og oppmuntring. Noen ganger oppfatter skolen gutten som tankefull og litt trist.

Det formidles videre at OT tidligere alltid har vist omsorg og påtatt seg stor ansvar. Han er også veldig påpasselig i forhold til beskjeder fra skolen til hjemmet, tydelig for å hjelpe mor å passe på og huske ting. han har ellers vårt opptatt av å forsvare mor. Skolen har ikke spesielt å bemerke i forhold tilverken mors eller besteforeldres samarbeidsevne (jf dok. 10).

Den 29.11.02 fatter barneverntjenesten vedtak om frivillig plassering av gutten for en periode på inntil 3 måneder jf § 4-4, 5. ledd (jf dok 11). Mor har samtykket til plasseringen (jf dok. 11).

Den 31.01.03 skrives mor ut fra Solli Nervesanatorium og flytter til Haukeland i Arna. Mors plan er å få overført gutten til seg i løpet av våren slik at han kan starte på skole i Arna til høsten. Det er enighet mellom barneverntjenesten og mor at det aktuelle fosterhjem kan være besøkhjem for OT.

Den 18.02.03 har barneverntjenesten samtale med mor. Saksbehandler opplever mor svært deprimert. Mor sier hun ikke orker å leve lenger og bare ønsker å dø. Mor føler at hun har mistet OT og hun opplever at han sårer henne. Mor vil ikke se ham når han bare får være hos henne noen få timer annen hver helg (jf dok. 12)

Den 28.02.03 fatter barnevernstjenesten vedtak om fortsatt plassering hos guttens besteforeldre fram til 30.06.03 (jf dok. 13). Mor har samtykket til plasseringen (jf dok. 14)

Den 12.06.03 fatter barnevernstjenesten vedtak om besøkhjem for OT inntil 4 døgn per måned, jf § 4-4, 2 ledd (jf dok. 15)

Den 18.06.03 har barneverntjenesten samtale med mor. Saksbehandler opplever mor som svært dårlig. Mor formidler at hun ikke ønsker samvær med OT så lenge han bor hos besteforeldrene. Videre sier mor at hun kommer til å drepe foreldrene sine en dag. hun opplever at hatet til foreldrene blir overført til OT. Mor ønsker at barneverntjenesten skal overta omsorgen for gutten og plassere ham i fosterhjem. Mor ønsker ikke samvær alene med OT, men er enig i at samvær kan gjennomføres sammen med besøkhjemmet. Barneverntjenesten formidler sin bekymring for mor til psykriatisk sykepleier i Arna etter samtalen (jf dok 16).

Den 07.07.03 mottar barneverntjenesten bekymringsmelding fra BUP Fana som vurderer det som en belastning for gutten å nå skulle overføres til mors omsorg. I den senere tid har mor åpent gitt utrykk for avisning overfor OT, også når gutten er tilstede. Hun har agt at hun ikke orker samværene og at hun ikke ønsker at han skal flytte til henne. Dette sammen med de vedvarende samspillvanskene, grunnlag for bekymring (jf dok. 17).

Den 08.10.03 fattes vedtak om oppnevnelse av tilsynsfører i 3 timer per måned, jf Lov om barneverntjenester § 4-22, 4. ledd (jf dok. 18).

Den 14.10.03 mottar barneverntjenesten telefon fra bestemor som forteller at OT har vært på høstferie hos mor. Det har gått bra, men på turen hjem sa mor at OT må flytte til henne til jul, ellers går hun til rettssak. Gutten ble svært fortvilet, men har lovet å flytte til henne, fordi han ikke ønsker rettssak. Bestemor er fortvilet over at mor blander inn OT på denne måten (jf dok. 19)

Den 20.10.03 har barneverntjenesten møte med mor og hennes advokat. Bakgrunnen for møte er at mor ikke lengre ønsker å samarbeide med barneverntjenesten. Mor sier at hun ikke ønsker at OT skal bo hos besteforeldrene, og at vedtaket om plassering opphører fra i dag. Hun ønsker heller ikke at han skal ha noen form for kontakt eller samvær med besteforeldrene. Barneverntjenesten problematiserer at gutten plutselig skal miste all kontakt med dem. Mor svarer at dersom barneverntjenesten presser henne så hardt at hun vil ta livet sitt, tar hun andre med seg. Mor bekrefter at hun sikter til foreldrene. Barneverntjenesten formidler da videre at vedtak om flytteforbud vil fremmes for Fylkesnemnda.

Mor anser seg selv som frisk nok til å ivareta omsorgen for OT. Hun søker jobb både i utlandet og i Norge og ønsker å kunne ta gutten med seg hvor det måtte være (jf dok. 20).

Den 22.10.03 har barneverntjenesten telefonsamtale med helsesøster, som OT har pratet med denne høsten. I samtalene har gutten formidlet et ønske om å bo hos sine besteforeldre. Han sier han har det godt og føler seg trygg der. Videre gir han uttrykk for å være glad i sin mor. Mor hadde mast på ham i høstferien om han ville flytte til henne. Mor har truet med at han ikke får se besteforeldrene hvis han ikke flytter til mor innen jul. videre hadde hun sagt han aldri ville få se sin mor igjen (jf dok. 21).

Den 22.10.03 fatter barneverntjenesten akuttvedtak om forbud mot flytting for en periode opptil 3 måneder (jf dok 22). Vedtaket blir godkjent av Fylkesnemnda (jf dok. 23).

Den 27.10.03 mottar barneverntjenesten telefon fra bestefar som formidler at mor ble arrestert og fengslet fredag 24.10, etter at hun hadde truet med å ta livet av sine foreldre. det var Solli som meldte til politiet at mor var påvei for å skaffe våpen for å drepe foreldrene (jf dok. 24)

Bestefar sier han vil oversende kopi av mail til mors psykolog som beskriver hvordan besteforeldre opplevde situasjonen våren 2002, da mor oppholdt seg i Danmark (jf dok. 25).

Den 03.11.03 har barneverntjenesten samtale med besteforeldrene. De forteller om mors oppvekst. Hun var glad og utadvendt som barn og var flink på skolen. Forandringene begynte siste året på ungdomskolen. De opplevde at de psykiske problemene forverret seg etter videregående. Barneverntjenesten formidler at sak om omsorgovertagelse vil bli fremmet for Fylkesnemnda (jf dok. 26)

Den 04.11.03 mottar barneverntjenesten mors klage på akuttvedtaket om forbud mot flytting (jf dok. 27). Barneverntjenesten tar kontakt med mors advokat med forespørsel om mor er villig til å trekke klagen i påvente av behandling av sak etter § 4-12. mors advokater gir tilbakemelding om at mor ønsker betenkningstid.

Den 10.11.03 mottar barneverntjenesten opplysninger fra skolen. Gutten fungerer som forventet i forhold til alder. Han har respekt for voksne og retter seg etter deres beskjeder. OT evner å konsentrere seg og jobbe selvstendig.

Skolen formidler at det er tydelig OT har mye å tenke på og han har gitt utrykk for det. Han virker likevel stabil og det synes som han har godt humør på skolen. Gutten har uttalt at han har lyst til å fortsette å bo hos besteforeldre og ikke hos fosterforeldre. Han har også gitt uttrykk for et ønske om å fortsete i klassen sin (jf dok. 28).

Den 14.11.03 mottar barneverntjenesten opplysninger fra Lensmannen i Fana. Det opplyses om at mor har en sak under etterforskning, som gjelder til dels alvorlige trusler mot nærmeste familie (jf dok. 29)

Den 24.11.03 oversender barneverntjenesten sak om omsorgovertakelse i henhold til Lov om barneverntjenester § 4-12, litra a til Fylkesnemnda.

6.0 BARNEVERNTJENESTENS VURDERING
6.1 Vurdering etter § 4-12, 1.ledd, litra a

saken gjelder hvorvidt vilkårene for omsorgovertaklese er tilstede i henhold til lov om barneverntjenester § 4-12, litra a.

Grunnvilkårene for å overta omsorgen for et barn er at det foreligger ”alvorlige mangler ved daglige omsorg som barnet får, eller alvorlige mangler i forhold til den personlige kontakt og trygghet som det trenger etter sin alder og utvikling”. Det må være klart sannsynliggjort at vilkårene er tilstede.

I tillegg må det vurderes om omsorgovertagelse er nødvendig ut fra den situasjon barnet befinner seg i. Herunder om hjelpetiltak kan avhjelpe situasjonen på en tilfredstillende måte, jf § 4-12, 2.ledd, 1. og 2. punktum. Videre kreves en skjønnsmessig vurdering av hvorvidt en omsorgsovertagelse er til barnets beste, jf § 4-1.

§ 4-12, litra a hjemler omsorgovertagelse ved omsorgsvikt, der ”daglig omsorg” omfatter fysisk/praktisk omsorgsvikt og ”personlig kontakt og trygghet” omfatter psykisk/følelsesmessig omsorgsvikt.

I ”alvorlige mangler” ligger der en forutsetning om at situasjonen må være forholdsvis klart uholdbar – ikke ethvert avvik fra det man vil kalle vanlige normer eller situasjoner skal gjøre berettiget å treffe vedtak om ansvarovertakelse, jf Ot. Prp. Nr. 44(1991-92) s.110.

Begrepet ”daglig omsorg” er ikke fortolket i forarbeidene. Knut Lindboe i ”Barnevernrett” 3. utgave, side 87 uttaler at ”svikt i fysisk eller praktisk omsorg kan referere seg til mat, klær, hygiene og bolig”.

Når det gjelder fortolkning av ”personlig kontakt og trygghet” uttaler forarbeidene: ”det som omfattes av begrepene er for det første de tilfelle hvor det foreligger en følelsesmessig avvising av barnet eller en situasjon hvor foreldrene faktisk ikke er i stand til å dekke barnets kontaktbehov. Dernest dekke uttrykksmåten tilfeller hvor tvang eller vold i hjemmet skaper fysisk eller psykisk uttrygghet. Uttrygghet kan også skapes gjennom psykiske lidelser hos foreldrene, som igjen påvirker barnet”, jf Ot.prp. nr 44 (1991-92) s. 110.

Barneverntjenesten vurderer at andre alternativ i § 4-12, litra a er oppfylt i denne saken.

Mor har hatt psykiske lidelser i mange år. Disse har etter barneverntjenestens menig forverret seg, særlig de to siste årene. Mor har diagnosen tilbakevendende depressiv lidelse.

Den 22.10.02 uttaler Solli at når det gjelder eventuell senere tilbakeføring av omsorgen til mor er det å anbefale en vurdering av mors tilstand på det tidspunkt (jf dok. 9, s 30). Mor erklærer seg for frisk og sier hun kan gi OT en forsvarlig omsorg.

Barneverntjenesten mener imidlertid at mor fortsatt har psykiske problemer og ikke er i stand til å gi gutten den trygge, stabile og forutsigbare omsorg han trenger.

Bakgrunnen for dette er at mor per i dag er innlagt på Sandviken sykehus etter å ha blitt overført fra varetektsfengsling. Mor ble den 27.10.03 fengslet for trusler mot foreldrene om å drepe dem (jf dok. 30, s 70). Mor utalte i møte med barneverntjenesten den 20.10.03, at dersom barneverntjenesten presset mor så hardt at hun ønsket å ta livet sitt, ville hun ta andre med seg. Hun siktet da til foreldrene (jf dok. 20, s 46).

Barneverntjenesten mener mor fortsatt må få behandling for sin sykdom, samt vise psykisk stabilitet over tid, før en tilbakeføring kan vurderes. Samtidig må mor få veiledning på hvordan å se gutens beste, samt hjelp til å bedre samspillet mellom henne og OT.

Barneverntjenesten mener at mor per i dag ikke evner å se guttens beste og at det vil være en ytterligere belastning for OT å nå tilbakeføres til mor, BUP har uttalt at mors sykdom har vært en belastning på gutten og at han kan ha blitt påført traumer (jf dok. 8 og dok 17).

Slik barneverntjenesten har oppfattet mor ville hun ha akseptert en videre frivillig plassering under forutsetning av at OT hadde blitt plassert i et annet fosterhjem. Videre har mor uttalt at hun ikke ønsker at sønnen skal ha mer kontakt med besteforeldre (jf dok. 20).

OT viste sterk motvilje mot å flytte til et annet fosterhjem høsten 2002. i følge besteforeldrene har de hatt mye og tett kontakt med OT gjennom hele hans oppvekst. Gutten har selv over lang tid gitt uttrykk for et ønske om å bo hos dem, fordi han har det godt og trygt der. Dette har han uttalt til både BUP, helsesøster, skole og barneverntjeneste ( jf dok. 21, dok. 28 og dok 7).

Barneverntjenesten vurderer at mor ikke kan akseptere at OT er knyttet til besteforeldre og at han har behov for å være sammen med dem. På den måten mener barneverntjenesten at mor ikke er i stand til å se og ivareta guttens behov for ro, stabilitet og trygghet.

Det at mor har vist vilje til å kunne drepe sine foreldre, gjør barneverntjenesten ytterligere bekymret for mors psykiske helse og hennes evne til å se OT behov.

Barneverntjenesten er videre av den oppfatning at mor ikke klarer å gi OT en forutsigbar og stabil omsorg. Mor og OT’ hverdag var fra medio 2001 til april 2002 preget av mye flytting. I løpet av denne perioden flyttet de 5 ganger.

Barneverntjenesten er videre av den oppfattning at mor i denne perioden ikke evnet å se det beste for gutten, men tok kun hensyn til egne behov. Noe som tydelig viser dette er at mor i forbindelse med lekkasjen høsten 2001 valgte å flytte med gutten til et hospits i byen. I følge besteforeldrene fikk mor tilbud om å bo hos dem, men dette ønsket ikke mor. Kort tid etter flyttet mor og gutten videre til Danmark. OT mistrives og ble mobbet. I april 2002 ble han midlertidig flyttet hjem til Bergen, fordi mor skulle etablere seg i ny by. Da mor ikke lykkes med dette flyttet hun inn i leiligheten i foreldrenes hus sammen med OT.

Barneverntjenesten vurderer at mor fortsatt ikke vil makte å skape ro og stabilitet i hans hverdag. I møte med barneverntjenesten sier mor at hun søker arbeid både i Norge og utlandet. Hun ønsker å flytte med gutten dit hun får jobb (jf dok. 20).

Mor ønsker dette til tross for at gutten har gitt uttrykk for at han vil bo i sitt nærmiljø og gå på samme skole. Barneverntjenesten mener at mor i dag også setter sine behov først og ikke tenker på guttens behov for ro og forutsigbarhet.

Det vurderes som svært viktig for guttens videre psykiske utvikling at han nå får en forutsigbar tilværelse i et trygt miljø.

Barneverntjenesten mener at mor heller ikke er i stand til å gi OT den trygghet han trenger.

BUP formidlet den 30.06.03 at mor i den sener tid hadde åpent gitt uttrykk for avisning overfor OT, også mens han selv hadde vært tilstede (jf dok. 17).

I en periode ønsket ikke mor samvær og formidlet at hatet til foreldrene ble overført til OT når han bodde hos dem (jf dok. 16).

OT har i perioder nektet å ha samvær med mor. Dette er bakgrunn i at hun har avist ham, samt at mor ikke har klart å akseptere hans gode forhold til besteforeldrene. Barneverntjenesten mener at dette viser at OT er utrygg på sin mor.

Barneverntjenesten mener også at mor gjør tilværelsen utrygg for OT ved å involvere gutten i hennes konflikt med foreldrene.

Mor har gjentatte ganger involvert gutten på en måte som vurderes å være svært uheldig i hans situasjon. Mor har blant annet sagt at dersom OT ikke flytter hjem til jul vil han verken se henne eller besteforeldrene (jf dok. 21). Videre sa mor at dersom han ikke flytter til henne innen jul, går hun til rettssak. I følge besteforeldrene ble OT svært fortvilet på grunn av dette (jf dok. 19).

Barneverntjenesten mener at slike uttalelser, samt følelsesmessige avvisninger forverrer OT situasjon. Barneverntjenesten er derfor alvorlig bekymret for guttens psykiske utvikling dersom han må leve i en slik usikkerhet.

OT ønsker i dag ikke å snakke med sin mor. Bakgrunnen for dette er at han er redd for at mor skal si ting han ikke liker. Barneverntjenesten vurderer at OT er utrygg på sin mor. Gutten vet også at mor har vist vilje til å drepe besteforeldrene. Dette har påført OT enda en belastning, som gjør han ytterligere usikker på sin mor.

Barneverntjenesten mener det er viktig at mor nå mottar veiledning for å kunne få et godt og positivt samspill med gutten.

På bakgrunn av det overnevnte mener barneverntjenesten at OT både på kort og lang sikt vil bli skadelidende dersom han nå blir tilbakeført til sin mor.

6.2 Vurdering etter § 4-12, 2. ledd

Et vedtak om omsorgovertakelse kan bare treffes dersom det er nødvendig ut fra den situasjonen barnet befinner seg i på vedtakstidspunktet. Det er altså barnets aktuelle sitasjon som er avgjørende.

Selv om det er den nåværende situasjon som skal vurderes forutsetter dette også en vurdering av hvordan guttens fremtidige situasjon vil bli, dersom omsorgen ikke overføres til barneverntjenesten. I rettspraksis er det uttalt at avgjørelsen vil måtte bygge påbestemte forutsettinger om den forventede utvikling.

Barneverntjenesten vurderer at mor verken på kort eller lang tid ikke er i stand til å gi OT tilstrekkelig omsorg ut fra hans behov. Mors sykdom har vært en belastning for gutten i flere år og det er viktig at gutten ikke utsettes for ytterligere psykiske påkjenninger.

Mor ønsker ikke lengre å samarbeide rundt en plassering av gutten, med mindre han plasseres i en annen fosterfamilie. Dette vurderer barneverntjenesten ikke til å være til guttens beste, noe som behandles nedenfor, jf pkt. 6.3

Etter barneverntjenestens syn er mor ikke i stand til å ha daglig omsorg og omsorgsovertagelse er derfor nødvendig.

Kravet om nødvendighet innebærer at vedtak om omsorgsovertagelse ikke kan treffes dersom det kan skape tilfredstillende forhold for barnet ved mindre inngripende tiltak, etter lovens §§ 4-4, 4-10 eller 4-11. loven krever at det foretas en skjønnsmessig vurdering av om hjelpetiltak er tilstrekkelig, jf § 4-12, 2. punktum.

De hjelpetiltak som Fana barneverntjeneste har satt i verk i denne sak er; frivillig plassering i henhold til § 4-4, 5.ledd, tilsynsfører, besøkhjem inntil 4 døgn i måneden, samt økonomisk støtte i forbindelse med samvær.

Det vurderes at en plassering etter §4-4, 5. ledd ikke lengre kan skape tilstrekkelig stabilitet og forutsigbarhet for OT. Det er viktig for gutten å vite hvor han skal bo fremover. Besteforeldrene har betydd mye for gutten og han har selv et sterkt ønske om å bo der. Mor har vært psykisk ustabil overlengre tid og barneverntjenesten vurderer at en plassering basert på hennes samtykke ikke skaper tilstrekkelig stabilitet og trygghet rundt OT.

Det er videre viktig at mor ikke lengre har myndighet til å presse gutten til å velge mellom henne og besteforeldrene. Gutten kommer på denne måten i en lojalitetskonflikt mellom personer han er glad i. Besteforeldrene har formidlet at han har vært svært fortvilet over å havne i slike situasjoner og det vurderes å være viktig å skjerme han for dette.

Barneverntjenesten vurderer at andre hjelpetiltak ikke er tilstrekkelig for å avhjelpe situasjonen.

Barneverntjenesten er av den oppfattning at det eneste som kan bedre mors omsorgsevne er at hun mottar langvarig behandling for sin sykdom og veiledning i forhold til på bedre relasjonen til sine foreldre og samspillet med gutten.

Barneverntjenesten vurderer derfor at en omsorgsovertakelse er nødvendig på nåværende tidspunkt. Hjelpetiltak vurderes å ikke kunne skape tilfredstillende forhold for barnet.

6.3 Barnets beste

Omsorgsovertagelse kan heller ikke vedtas dersom den plassering barneverntjenesten foreslår ikke er til det beste for barnet, jf § 4-1.

Barneverntjenesten vurderer at det beste for gutten er å bli boende hos sine besteforeldre hvor han får stabil og trygg omsorg. Samtidig er det viktig for OT å ha stabilitet i forhold til sitt når miljø og sine venner. For at gutten skulle kunne utvikle seg tilfredstillende er det viktig at han ikke blir utsatt for flere belastninger.

Barneverntjenesten har vurdert om de store konfliktene mellom mor og besteforeldre må føre til at OT plasseres i et annet fosterhjem.

Det vurderes at det er en påkjenning for OT at han kjenner til denne konflikten. Han har uttalt til barneverntjenesten at hans største ønske er at mor og besteforeldre skal være venner.

Besteforeldre har etter barneverntjenestens menig vist et klart ønske om å få et godt forhold til mor. Det er videre barneverntjenestens oppfattning at besteforeldrene i stor grad klarer å skjerme gutten fra konflikten.

Til tross for sin kjennskap til konflikten har OT uttrykt et sterkt ønske om å bo hos besteforeldrene. Barneverntjenesten mener at skadene ved en flytting til et annet fosterhjem vil være større for gutten enn de påkjenninger han måtte ha i forbindelse med konflikten.

Barneverntjenesten anser det nå som viktig at mor får hjelp til å forholde seg til sine foreldre på en slik måte at hun kan akseptere at OT blir boende der. Da kan også en eventuell fremtidig tilbakeføring skje på en måte som er til det beste for gutten.

7.0 KONKLUSJON

Barneverntjenesten vurderer på bakgrunn av det ovennevnte at gutt f. 13.03.92 befinner seg i en situasjon som beskrevet i § 4-12, litra a, 2. alternativ. Det vurderes videre at omsorgovertagelse er nødvendig i forhold til barnets aktuelle situasjon, samt til barnets beste.

Barneverntjenesten mener at dette er tilstrekkelig sannsynliggjort gjennom de opplysninger og dokumenter som foreligger i saken.

8.0 SAMVÆR

Barneverntjenestens formål med omsorgsovertakelsen er å plasser gutten med et langsiktig perspektiv i et fosterhjem.

Barneverntjenesten må vurdere samvær ut fra dette formål, samt guttens aldre, tilknytting og behov for kontakt med sin mor.

Barneverntjenesten vurderer som viktig at det blir opprettholdt en regelmessig kontakt mellom OT og mor. OT har i hovedsak bodd hos mor under oppveksten, med unntak av det siste året.

De har hatt jevnlig samvær mens guten har vær plassert hos besteforeldre, med unntatt av når mor eller gutten ikke har ønsket samvær. I perioden juni – august 2003 ville ikke mor ha samvær og hun tok heller ikke kontakt med OT per telefon. Mor ønsket heller ikke å samarbeide med barneverntjenesten om samvær. I august tok imidlertid OT på egen hånd ansvar for å ringe til mor og gjenoppta kontakten.

Mor og OT hadde jevnlig samvær fra til etter høstferien. Etter at mor ble innlagt på Sandviken sykehus har hun prøvd å ta kontakt med OT per telefon. Gutten ønsker imidlertid ikke å snakke med sin mor. Han vil heller ikke ha samvær med henne. OT begrunner dette med at han er redd for hva mor vil si til ham.

Barneverntjenesten vurderer at det er viktig å opprettholde kontakt mellom OT og mor.

Barneverntjenesten foreslår derfor at mor og OT her rett til samvær hver 3. helg, fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag.

Under den frivillige plasseringen har utgangspunktet vært at mor og OT skal ha samvær en gang per uke, samt annenhver helg. Dette har vist seg å fungere i perioder. Imidlertid har et også vårt perioder der samværet har fungert dårlig, dels på grunn av mor og dels på grunn av OT’ ønske om å ikke treffe henne.

Hvorvidt det er bra for OT å ha samvær med mor, er avhengig av hennes psykiske helse er tilfredstillende. Barneverntjenesten vurderer at samvær harfungert tilfredstillende når mor i perioder har klart å akseptere guttens omsorgssituasjon hos besteforeldrene og at mor ikke har innvoldvert ham i konfliktene hun har med dem. Videre kreves det at or under samvær ikke fremsetter trusler om at han skal flytte i et annet fosterhjem eller tusler om at han aldri skal få se mor igjen.

Barneverntjenesten anser det som viktig at de skal ha jevnlig samvær som fungerer bra for dem begge.

På grunn av at mors psykiske tilstand har vært svært ustabil, mener barneverntjenesten at samvær annenhver helg kan være for belastende for gutten. Det er derfor viktig at barneverntjenesten kan ha mulighet til å vurdere hyppigheten av samværene.

Barneverntjenesten vil imidlertid tilstrebe at mor og OT får samvær annenhver helg i de perioder mors psykiske helse er stabil og samværene fungerer for dem begge.

Barneverntjenesten mener det er viktig at mor mottar veiledning i forhold til sin håndtering av OT under samværene.

På grunn av usikkerheten rundt mors psykiske helse og guttens vegring mot å ha kontakt med mor vurderer barneverntjenesten det i en startfase er viktig å sette inn tilsyn under samvær, for å sikre at gutten har det bra. Det er også viktig å ellers kunne sette inn tilsyn for å sikre at samværet fungerer og at OT føler seg trygg.

Samværene skal foregå hjemme hos mor.

9.0 FORSLAG TIL VEDTAK

1. Fana barneverntjeneste overtar omsorgen for Gutt f.16.03.92 i henhold til Lov om barneverntjenester § 4-12, litra a.

2. OT plasseres i fosterhjem hos sine besteforeldre, Ina og Øivind Mehn-Andersen jf Lov om barneverntjenester § 4-14, litra a.

3. Det fastsettes følgende minimumssamvær for OT, jf Lov ombarneverntjenester § 4-19:

Mor og OT har rett til samvær med hverandre hver tredje helg, fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag. Samværet foregår hjemme hos mor.

Barneverntjenesten administrerer samværene. Barneverntjenesten setter inn tilsyn under samvær etter behov.

Fana barneverntjeneste
24.11.03

Inger O. Liavaag
konst. Barnevernleder

Grete Kvåle
Saksbehandler
Marthe Kulset
Sign.

10.0 DOKUMENTLISTE

11.0 VITNELISTE

1. Øivind M-A/Ina M-A (fosterforeldres etternavn)
2. skoleheletjenesten v/Helsesøster Torill Lohne
3. BUP-Fana v/Lene Tungodden
4. Solli Nervesanatorium v/Jorunn Akselsen

_________________
AMA

Skriver på en bokserie under tema "Når barnevernet dreper med loven i hånden"...
Internettside der saksdokumentasjon som benyttes oppdateres regelmessig:

http://www.freewebs.com/amasbvt/


Last edited by Ama on Sun Dec 10, 2006 3:32 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Veldig bra!
PostPosted: Sun Oct 22, 2006 6:55 pm 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Mon Aug 21, 2006 4:18 pm
Posts: 1851
Location: Bergen
Jeg synes dette var veldig BRA :!:

:D -Og dette er et svært godt eksempel til etterfølgelse. :D

_________________
Den som tror at det å være liten ikke gir innflytelse, har aldri lagt i telt med mygg!
Signer OPPROP mot fylkesnemnda her!
Bli med på MASSESØKSMÅL MOT FYLKESNEMNDA!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 03, 2006 10:30 pm 
Offline

Joined: Sat Oct 21, 2006 9:18 am
Posts: 40
jeg synest dette er tøft gjordt av deg.stå på du må ikke miste håpe og troen
mvh gerd june


Top
 Profile  
 
 Post subject: En usensurert versjon
PostPosted: Sun Dec 10, 2006 3:40 pm 
Offline
Superposter

Joined: Wed Sep 27, 2006 2:53 pm
Posts: 1149
Location: Danmark
Slik skriver Fana barneverntjeneste forslag til tvangsvedtag for Hordaland fylkesnemd etter at de har annlagt falsk anmeldelse og straffesak. I denne periode sitter jeg 4 uker isolert i varetekt, herunder 1 uke i glattcelle. Jeg fikk erstatning på 20 000 2 år i ettertid for urettmessg straffeforfølgelse og frihetsberørelse, noe som føles som kun nok et hån fra statens tjenere.

Å begynne å kommentere utsagn og påstander fra mine foreldre og barnevernkurator virker som en uendelig oppgave, men kan kort nevne at de fleste utalelser som jeg her såkalt skal ha kommet med er bestilte påstander fra bup og bvt stort sett med oppløp i noe de selv har sagt eller mine foreldre har sagt til min sønn i en tid jeg selv var nektet samvær og kontakt med ham. Dersom noen har konkrete spørsmål til det de leser vil jeg selvfølgelig prøve å besvare etter beste evne

Derfor velger jeg å legge ut sak usensurert og heller i ettertid vise med bakgrunn fra deres egne journaler og sakpapirer hvor og hvordan utsagn har oppløp i.

_________________
AMA

Skriver på en bokserie under tema "Når barnevernet dreper med loven i hånden"...
Internettside der saksdokumentasjon som benyttes oppdateres regelmessig:

http://www.freewebs.com/amasbvt/


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]