It is currently Thu Mar 28, 2024 3:50 pm



Post new topic Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Fri Dec 09, 2016 11:26 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Tar grep for et åpnere barnevern
– Vi ønsker ikke å være en lukket institusjon, sier barnevernsleder Jakob Bråtå i Karmøy barnevern. I dag var ansatte samlet til konferanse for å lufte utfordringene i plenum.
HNytt, 6 desember 2016

"Barnevernssjef Jakob Bråtå vil nå jobbe for mer åpenhet.
    – Generelt sett ønsker vi å stille opp når det er behov for det og når folk ønsker å spørre oss om hvordan vi tenker. Vi har et ønske om å bli oppfattet som tilgjengelige og åpne, og ikke som et lukket barnevern, sier Bråtå."


Og hvordan "jobber" han for åpenhet da? Det gjør man kun ved å være åpen. Men ikke åpen for å belære befolkningen om hva barnevernet mener.

Hvordan barnevernet tenker burde være irrelevant. Det er hvordan befolkningen tenker og resonnerer rundt sine barns beste som er viktig. Barnevernet skal ikke ha disse hemmelighetsfulle idéene om blikkontakt og emosjonell omsorgssvikt og annet sludder fra en uvitenskapelig "tilknytningsteori" og andre psykologiske spekulasjoner.

Bråtå er sterkt opptatt av at barnevernerne skal føle et eierforhold til de verdiene de har. Ikke skjønne at det den makten de utfolder, er galt og sterkt skadelig for mennesker. Han sirkler om barnevernernes følelser hele tiden, meget selvopptatt.

Barnevernet "har et ønske" om å "oppfattes" som åpne, sier han. Det kan fort bli farlig for familier som ikke skjønner at det er lokkemat for å få grepet om dem.

Høyre-politiker Margaret Hystad er en opplevelse på videoen. Hun er så fornøyd, og mener at fordi samfunnet er mere åpent, må barnevernet følge med, slik at folk må få bedre innsikt i hva barnevernet holder på med. Bare derfor? Ingen alarm over det de holder på med. Hennes fornøyde uttalelser forteller oss i klartekst hvordan politikere unngår å ta ansvar. De "kritiserer" barnevernet? Og gjør hva?

Kanskje Karmøy barnevern, istedenfor å holde seminarer/konferanser hvor de lufter hva de selv mener, kunne ha noe å lære av Kongsberg? (Også her.) Også Karmøys politikere trenger å sendes på diverse tvangsopphold, blant annet på institusjonene hvor Glassjenta har vært, og der utsettes for samme slags tvang, helt uavhengig av hva de gjør, og med personale som vender det døve øret til når de vil vekk.

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Fri Dec 09, 2016 3:06 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
Åpenhet er bra, og dette er et flott initiativ fra Karmøy.

Barnevernet bør være helt åpen om at de rett som det er gjør vondt verre for barna. At de gjerne siler informasjon for å få det som de vil. At de har store problemet med både å lytte til og samarbeide med foreldrene. At vi ikke har fnugg av bevis for at barnevern totalt sett hjelper barna som gruppe. At barnevernet ofte gìør vurderinger utenfor deres eget kompetanseområde. At sakkyndige ikke oppnevnes for at barnevernet skal bli klokere, men for at barnevernet skal vinne i nemnda. At vurderinger av samspill og tilknytning ikke har noen beviselig nytteeffekt for barna. At begjæring eller trussel om omsorgsovertakelse ofte brukes for å presse foreldre. At akuttvedtak kan skade barn selv om de returneres til foreldrene. At fosterforeldre ikke sjelden er økonomisk motivert, og at de forsøkes rekruttert ved å lokke med lønn . At barnevernets tiltak oppleves som tortur og umyndiggjøring for dem som utsettes for dette år etter år. At mange av virkemidlene strengt tatt kan defineres som en form for vold mot familier og barn.

Jeg vil ønske åpenhet rundt dette velkommen, og mener det står respekt av utspillet fra Karmøy, om det var dette barnevernssjefen tenkte på.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sat Dec 10, 2016 10:58 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Jeg tar poenget til femilien-er-samlet. Men tror vi det er det de kommer til å være åpne om?
Her er en "stor-høring" annonsert, av FO – Fellesorganisasjonen, som er barnevernernes fagforening. Jeg VEDDER EN KRINGLE med hvem som helst på at de nok en gang skal si at barnevernet må GJØRE MERE! Mere av det samme som de gjør hele tiden.

STOR-HØRING om «Glassjenta»
Velkommen til Fellesorganisasjonen (FO) og Dialog og konferanse sin stor-høring i Oslo fredag 10.2.17 om «Glassjenta Ida-saken». Hva fungerer i barnevernet og hva kan bli bedre?
Fellesorganisasjonen, udatert

"Sted: Felix konferansesenter, Aker brygge, Oslo
Konferanseavgift: kr. 1 800,-
FO-medlemmer: kr. 1 400,-
Påmelding: Førstemann til mølla"


Der skal fylkeslege Arianson, statsråd Horne, Bufdir-direktør Trommald, en fra Aleris, en fra politiet, osv osv, være innledere og foredragsholdere eller sitte i panel ved en diskusjon. Landsforeningen for barnevernsbarn er alibiet for "barnas perspektiv". Den eneste røst som ser ut til å skille seg ut, er Tomas Ergo.

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sat Dec 10, 2016 3:45 pm 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

En artikkel fra november, skrevet av Høyre-politikeren Margaret Hystad, som også uttalte seg på videoen i artikkelen lenket til ovenfor: (Tar grep for et åpnere barnevern) bør kommenteres:

Margaret Hystad:
Vi må få et bedre barnevern på Karmøy!
DEBATT: Debatten om barnevernet går over hele landet i alle fora, men i Karmøy – hjemkommunen til «Glassjenta» – har saken ikke vært på sakskartet verken i kommunestyret, formannskapet eller utvalg helse og omsorg.
Stavanger Aftenblad, 17 november 2016

En viss forståelse for realitetene fins i det hun skriver:
"Jeg hører fortsatt hver uke gråten fra barn som trenger trygghet og å bli hørt, samt foreldre som trenger hjelp."

Men forståelsen er visst begrenset, og hva gjelder den – har hun forstått at familiene trenger å få barnevernet vekk? At svært mange av dem er godt tjent med den hjelpen som ville ligge i å få barnevernets makt fjernet? :

"Vi må stå sammen og handle for å oppnå målet om et barnevern i norgeseliten. Karmøy har vært gjenstand for norgeshistoriens største gransking i saken om «glassjenta Ida»."

Det at dette er norgeshistoriens største "granskning" av barnevern, er et signal – som Hystad ikke forstår – på at myndigheter på alle nivåer driver storstilet aktivitet for å dysse ned, taushetsbelegge, vri "granskninger" til å gjelde uvesentlige formalia, pøse ut propaganda om at alt er så storartet, det er bare "noen få uvesentligheter" som må "justeres" og "forbedres", holde seminarer og konferanser og møter der barneverns"ekspertene" får pøse på nok en gang med meningsløst, urealistisk sludder. Hystads parti Høyre har vært blant de verste besteborgerne til å drive med dette og avvise og stigmatisere fortvilede foreldre.

"Karmøy har ikke hatt saken på sakskartet verken i kommunestyret, formannskapet eller utvalg helse og omsorg (kun som orienteringssak i HO). Varsler og bekymringsmeldinger blir ikke lagt frem for valgte politikere i de ansvarlige politiske organ. Dette er ikke godt nok, og jeg frykter vi ikke har tatt innover oss og lært nok!"

Jamen da, Hystad, må en politiker SELV sette seg inn i sakenes realiteter, IKKE ved å gå til kommunens administrasjon eller andre myndigheter og offentlig ansatte i systemet, men ved å gå direkte til ofrene.

"Vi har 127 barn i vår omsorg i Karmøy kommune. Tidligere år overtok vi omsorgen for ca. 10 barn pr. år. I 2015 så vi en dramatisk økning til 26 barn. Hva skjedde? En bølge er på vei, da disse barna nå har rett til å forsvare sin sak etter ett år iht. til norsk rettsvern. Vi må forsikre oss om at det ikke er flere potensielle «Glassjenter» i vårt system, for det er jeg ikke overbevist om fra de signalene jeg får!"

Nystad må skaffe seg noe annet enn "signaler". Og "rettsvernet" hun snakker om, er illusorisk – det vil bli brukt til at myndighetene ytterligere setter barn opp mot foreldrene i saker hvor den virkelige motsetningen går mellom foreldre og barn på den ene siden og barnevernet, kommunen & co på den andre.
   Allerede fra for over 10 år siden har både jeg selv og andre sett adskillige kritikkverdige saker fra Nord-Rogaland, også fra Karmøy. Noen av sakene har berodd på skadelige handlinger fra barnevernet på stedet, andre på samarbeid med andre kommuners skadelige adferd overfor barn, som de har plassert under tvang i Hystads lokalområde. Det har vært artikler om dette f.eks i Haugesunds Avis (noen av oss har også ved et par tilfelle skrevet om slike saker selv i avisen), men denne avisen har beklageligvis fjernet innlegg forlengst.

"Ukentlig får jeg telefoner fra foreldre og pårørende som er fratatt barna sine. I nærmeste fremtid kommer det opp en barnevernssak for nemda. Denne har jeg fulgt på sidelinjen i det som er «en mors kamp for sitt barn». Med bakgrunn i den granskning og rapporter som nå foreligger, kan jeg ikke skjønne hvordan Karmøy kommune skal kunne forsvare denne sak? Med sammenfallende problemstillinger og saksbehandlingssvakheter som «Glassjenta», og flere saker er i løypa. Vi har pr. i dag ikke noe uavhengig kontrollorgan eller klagenemd i Karmøy utover Kontrollutvalget. Det er ikke tvil om at det er et behov!"

Kan hun ikke skjønne at? Nei vel, men slike saker er det hver eneste dag rundt om i Norge, og Rogaland er vel kjent av ofrene som et versting-område. Margaret Hystad gir skinn av at saken "Glassjenta" var en overraskelse, en sensasjon som ingen har kunnet ane noe om, og at dagens tilstand er en ny utvikling.

Nei, Margaret Hystad, det er intet behov for noe "organ" eller "utvalg". Det er behov for at hver enkelt av dere politikere som har vært uvitende og uvillige i årevis, omsider opptrer anstendig: Les noe annet enn offentlige skjønnmalinger! Les ofres egne beretninger. Kontakt dem aktivt, med full respekt og med løfte om at dere vil gå offentlig ut med støtte, ikke falle dem i ryggen ved å støtte barnevernet nok en gang! Erkjenn at dere har opptrådt uten ære, har gjemt dere bak en etat og et byråkrati som dere i virkeligheten har makten over og ansvaret for, men som dere bare har beskyttet gjennom lettvint å henvise til den utrolige "regelen" at "Vi kan ikke gå inn i enkeltsaker."

*

"Jeg selv er både politiker og fostermor, og jeg ser det som en livsviktig oppgave å legge til rette for et system som fungerer til beste for barna. Vi må ha et godt barnevern!"

Jaså hun er fostermor. Da skal hun vite at barnevernsofre og andre som kjenner godt til barnevernet over tid, er ytterst skeptiske til fosterforeldre. Hvis hun er en foster"mor" godkjent av barnevernet, er hun godt inne i barnevernets forførelseskunster og manipuleringer, med et omfattende kvakksalveri av "barnefaglig kompetanse" basert på ditto psykologi, med sjikanering av virkelige foreldre, og opplæring (det kalles "veiledning") av fosterforeldre til å drive det samme. Alle foster"foreldre" SIER noe annet, de sier at i dette tilfellet så .... Det er ikke det de angrepne familiene opplever.

På ovennevnte video snakker barnevernssjefen om barnevernets "tenkning" – den skal gjelde fortsatt! Man skal bare være åpnere i å dosere befolkningen om hvordan barnevernet tenker. Det bekrefter sandelig illevarslende nok at barnevernet ikke har forstått at det er nettopp deres måte å tenke på som har ført til slike tilstander som Glassjenta har vært utsatt for.
   Og Margaret Hystad synes det er et "kjempepositivt tiltak" at barnevernet her bekrefter at de "har sutte mål og verdifokus på arbeidet sitt. Det har de forsåvidt sikkert hatt tidligare òg." Dette er kanskje så langt som hennes innsikt rekker.

Dagens barnevern kan ikke gjøres godt, Margaret Hystad. Det må helt vekk, noe helt nytt må bygges opp fra grunnen med helt andre mennesker. Alle barn som sitter fanget i fosterhjem og på institusjoner i dag, må settes fri. De aller fleste av dem vil hjem til sine kjære, og i svært, svært mange tilfelle er det fullt mulig, det krever bare at barnevernet og fosterforeldre fratas makten og lokkemidlene. Karmøy har behov for politikere som endelig sier: "Jeg har vært med på å tillate æreløse ødeleggelser av barn og deres familier i årevis, enda jeg har makt og rett til å gå åpent ut mot det. Hva kan jeg gjøre nå, for å begynne på den pinefulle vei til å gjøre bot for noe av det jeg har medansvar for?
  

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sat Dec 31, 2016 11:43 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Wed May 05, 2010 12:41 am
Posts: 698
Dette er risiko-områdene i barnevernet
Stavanger Aftenblad 30. desember 2016 (betalingstjeneste)

Siterer det lille som er tilgjengelig for ikke-abonnenter:
"Dette er områdene i barnevernet som gir høyest risiko for at barn utsettes for mangelfull og uforsvarlig behandling."

Siterer billedteksten under illustrasjonsbilde av en smilende Mari Trommald:
"- Det er en risiko for at andre barn og unge kan få tilsvarende opplevelser som "Ida" fordi hjelpeapparatet svikter, advarer Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, ledet av Mari Trommald. "

Jøss. Bufdir advarer.

Bufdir som er øverste ansvarlige for følgende grove maktovergrep mot "Ida":
"Minst 87 ganger ble hun utsatt for tvangsinngrep. 36 av inngrepene var fysisk maktbruk, som regel legging i gulvet. 94 forskjellige ansatte var involvert i tvangsinngrepene. Av disse var 58 forskjellige ansatte ved institusjonene enten direkte involvert i maktbruk mot Ida eller tilstede da det ble brukt makt mot henne.

Politiet hadde minst 49 oppdrag knyttet til Ida. Minst 24 ganger ble hun lagt i håndjern av politiet. I tillegg brukte politiet ved flere anledninger sterkere maktmidler - som pepperspray, skjold, bodycuff, kroppsvisitering, strips på beina og spyttemaske. Minst åtte ganger ble hun arrestert og tatt med til politistasjonen eller satt på glattcelle. Hun ble tiltalt for 26 straffbare forhold, de fleste skadeverk eller trusler og vold mot politi og personale.

Minst 79 ganger ble hun framstilt for medisinsk hjelp. På drøyt ett år ved en institusjon i Troms var hun 42 ganger på sykehus eller legevakt. På under halvannet år var hun rundt 60 døgn på sykehus. Ved et tilfelle i slutten av mai 2015 ble hun lagt i reimer i syv timer på Ungdomspsykiatrisk seksjon, Tromsø. Minst 40 ganger begikk hun selvmordsforsøk, tok overdoser med medikamenter, svelget glass eller skadet seg selv på andre måter.

Bare i løpet av ni måneder under barnevernets omsorg ble hun flyttet mellom sju ulike hjem."


Sitat fra denne tråden viewtopic.php?f=18&t=8143&start=30

_________________
Never, never, never give up!
"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life." (Churchill)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 12:04 am 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Wed May 05, 2010 12:41 am
Posts: 698
Glassjenta-saken – et lærestykke!
Stavanger Aftenblad 06. januar 2017
Kronikk av Jan Storø, Førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Leder av Barnevernpedagogene i Akademikerforbundets ekspertpanel

Jan Storø stiller her en hel rekke spørsmål, og legger opp til en bredest mulig skylddeling for et dysfunksjonelt system:
"Et snaut år etter den største reportasjen om barnevernet noen sinne er det tid for å oppsummere. Hvor var fagfolkene? Hvor var politikerne? Hvor var tilsynsmyndighetene?"

Først, angivelige "fagfolk" som befinner seg ute i kommunene er underlagt kommunens budsjett, styring og kontroll, dvs det kommunale selvstyret. Også spesialisthelsetjenestens "fagfolk" er direkte underlagt hjemkommunen fordi rådmannen og kommunekassen må betale 100% av kostnaden for helsetjenester for hjemmeboende barn under 18 år.

Og "politikerne" synes å mene at det er tilstrekkelig for å ivareta borgernes rettssikkerhet at enhver må forsvare seg selv mot kommunalt maktmisbruk gjennom å saksøke kommunen. Men, å være utsatt for (lang)varig maktmisbruk er svært ødeleggende på alle måter, slik at de aller fleste barnevernsofre ikke har ressurser til advokater og rettssaker, men blir sittende igjen som retts- og rettighetsløse ofre.

"tilsynsmyndighetene", som tilsynelatende uansett hvor man klager og uansett hvor konkret man klager, toer sine hender ved å vektlegge kommunens selvstyrerett og kommunens frie skjønnsutøvelse. Slik at de første og grunnleggene feilene i kommunens saksbehandling aldri bli korrigert, og således følger saken til siste slutt. Og til mange av barnevernsofrenes alt for tidlige grav.

Det er altså ikke vanskelig å forstå hvor "systemet" svikter, det er på kommunalt nivå.

Det som er vanskelig å forstå her, er at ingen griper inn og stopper det kommunale maktmisbruket.

_________________
Never, never, never give up!
"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life." (Churchill)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 1:31 pm 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Men alle disse kommunale aktørene fores med manipulerende desinformasjon om "faget" "barn og vern av barn" av aktører som Jan Storø, som sitter og dirigerer hva nye kull studenter skal læres opp i. Jan Storø kunne vært mere moralsk oppreist hvis han stilte spørsmålet: "Hvor har jeg selv vært?"

Han lyver også:
" Den 64 sider lange saken, som utgjorde en hel seksjon av avisen lørdag 30. januar 2016, slo ned som en bombe i barnevernkretser, i det politiske miljøet og i befolkningen generelt."

Nei, en betydelig del av befolkningen var slett ikke overrasket. Vi har sett det i mange saker, erfart det, protestert mot det i årevis, og det vet Jan Storø, men har alltid motsagt at det fins noe negativt å se og protestere mot i barnevernet. Glassjenta er jo slett ikke noe unntak fra vanlig praksis. Og vanlig praksis – er det nettopp slike som Jan Storø som oppmuntrer til.

Her: La oss bli tydelige i barneverndebatten: Det er DEG de demonstrerer mot protesterer han og Elisabeth Backe-Hansen mot kritikk av barnevernet. Hvis virksomhet de selv har hatt stor innflytelse på, i årevis.

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 3:14 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Wed May 05, 2010 12:41 am
Posts: 698
Jan Storø påsto også at barnevernskritikken er dårlig fundert:
"Svært mye av denne kritikken er dårlig begrunnet.

Det stemmer heller ikke. Om fylkesmennene, som er første og viktigste klageinstans i barnevernssaker, etterprøver saksopplysningene og sørger for at sakene er tilstrekkelig opplyst, altså kontrollerer at forvaltningsloven er fulgt, vil svært mange omsorgsovertakelser falle vekk.

Feil oppstår på helt grunnleggende nivå, og synes umulig å korrigere.

Det ser ut som om barnevernet har valgt omsorgsovertakelser som sin viktigste oppgave. Men, for at omsorgsovertakelser på det nivå vi har i dag skal la seg gjennomføre, er den kommunale barneverntjenesten helt avhengig av at de får lov til å fordreie virkeligheten i saksbehandlingen.

Og politikerne har laget en finansieringsordning som gjør omsorgsovertakelser billigere (spesielt plassering i fosterhjem) for kommunene, enn hjelpetiltak i hjemmet ville vært.

Når både den virkelighetsfjerne barneverns-retorikken, finansiering og påvirkning fra barnevernindustri og fagforeninger drar i retning omsorgsovertakelser, får vi slike tilstander som vi har i dag.

Men, det burde ikke forundre barneverns-aktører som Jan Storø, eller politikere. Det viser at de selv ikke forstår det systemet de jobber innenfor, eller for politikerne, det systemet de selv har bygd opp.

Ellers, Jan Storø sier ingenting om hva slags lærdom han trekker ut av "lærestykket".

Utover å påstå at "vi, som samfunn" er ansvarlig for maktovergrepene mot Ida. Det vil jeg egentlig ha meg frabedt.

Vi er mange som har varslet og varlset og sagt i fra. Det er ikke vår feil at det ikke finnes hverken vilje eller evne til å stoppe maktmisbruket.

I grunnen er det utrolig mye løgn og svada Jan Storø har greid å presse inn i denne kronikken.

_________________
Never, never, never give up!
"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life." (Churchill)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 3:40 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
Helt enig med mater familias. Jan Storø bruker mange ord til å si svært lite. Faktum er at Jan Storø nekter å innse at det er systemet det er noe galt med. Hvor skal sånne som Storø sage av greinen som de sitter på? Hvorfor skal Storø støtte en bevegelse som i ytterste konsekvens vil avskaffe det faget han underviser?

I Kongsberg går det bedre med barn når det såkalt barnevernfaglige kastes overbord. Dette barnevernfaglige som Storø krever eiendomsretten til. Løsningen på krisen i barnevernet er at slike som Storø fjernes, og da kan man ikke forvente å lese noe meningsfylt i kronikken.

Endringene må komme utenfra. Det nytter ikke å tro at man kan påvirke de som profiterer på systemet innenfor systemet. De må tvinges, slik de i dag tvinger oss.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Wed Jun 14, 2017 3:20 pm 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

En kort notis i nrk:

"Glassjenta" fikk journalistpris
nrk 14 juni 2017

"Den store journalistprisen ble tirsdag kveld gitt til Stavanger Aftenblad, for barnevernreportasjen «Glassjenta». Journalistene Thomas Ergo, Rune Vandvik og Hans Petter Aass mottok prisen under Medieleder-konferansen i Trondheim, skriver avisa."

*

Stavanger Aftenblad har et fint, langt oppslag:
  
Den store journalistprisen til Glassjenta
Stavanger Aftenblad sin store satsing Glassjenta mottok nok en viktig pris tirsdag.
Stavanger Aftenblad, 14 juni 2017

"Tirsdag kveld ble vinneren av Den store journalistprisen offentliggjort i Trondheim. De tre Aftenblad- journalistene Thomas Ergo, Rune Vandvik og Hans Petter Aass mottar prisen for saken Glassjenta."

"– Det ligger dristighet bak dette. Ledelsen var villige til å risikere at saken kunne bli lagt død dersom det skulle bli nødvendig, slik det er i saker som handler om sårbare personer."

"– Menneskerettsbrudd er erkjent. Systemsvikt er dokumentert. Rutiner er endret. I sum er landet vårt blitt noe bedre for samfunnets stebarn, sa Stanghelle."

"– Dette er historisk for Stavanger Aftenblad, men først og fremst velfortjent for de tre reporterne som står på for det journalistiske oppdraget.
   Det er så flott å se at genuin dedikasjon for de svakeste og menneskerettighetene faktisk utgjør en forskjell.
   Det er faktisk viktigere enn prisen, men vi er både rørt og glade i Aftenbladet nå sier sjefredaktør Lars Helle."



Thomas Ergo og Hans Petter Aass synes det både er stas og litt pinlig å vinne pris for «Glassjenta»
TRONDHEIM (Journalisten): Prisvinnerne mener det er viktigere at reportasjen har ført til gransking av barnevernet.
Journalisten, 14 juni 2017

"Under Adresseavisens jubileumsfeiring og konferansen «Medieleder 2017» i Trondheim tirsdag, ble Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Rune Vandvik fra Stavanger Aftenblad tildelt «Den store journalistprisen» for reportasjen «Glassjenta»."

" Aass mener styrken til prosjektet er at framstillingen er basert på dokumenter og systemets egne papirer, ikke Idas ord.
   – Vi gjorde en uavhengig undersøkelse av Idas historie, og var ikke mikrofonstativ for hverken henne eller andre, legger Ergo til."


"Og selv om Ida slo seg til ro med det, kunne ikke journalistene fastslå at Ida ikke på et senere tidspunkt, når manuset var ferdig, ville trekke saken. Men Ida var sterk. Det til tross for at barnevernet forsøkte å stoppe saken."

"– Sommeren 2014 var Ida en ubetydelig stemme. To år senere er den dokumenterte sannhet at hun hadde rett. Det viser at vi ikke må la oss blende av hva maktinstansene sier. Vi må være mye mer kritiske enn som så, sier Ergo."

"Det overrasket journalistene i arbeidet med «Glassjenta», hvor stort omfanget var. Og at det ikke hadde blitt oppdaget noen steder i systemet. Ergo tror mediene er for varsomme med å ta tak i saker som omhandler barnevernet.
   Han forstår at det er lett for en redaktør som tar redaksjonelle valg hele tiden å si nei til en slik sak. Men samtidig påpeker han at redaktører også snakker mye om samfunnsoppdraget. Derfor mener han alle redaktører med respekt for seg selv bør sørge for og utfordre journalister til å gå inn i de vanskelige sakene. Og de bør engasjere seg og hjelpe."



Journalistene og Stavanger Aftenblad har gjort en virkelig fin innsats. Hadde det enda vært flere i den konvensjonelle pressen som resonnerte så riktig og fornuftig på mange punkter, hadde det sannsynligvis ikke behøvet å bli noen "eksplosjon" i sosiale media.


  
  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Tue Nov 21, 2017 8:15 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Video:

Rune Fardal:
Glassjenta – sveket av alle!
Rune Fardal, på youtube, 20 november 2017

"Intervju med moren til "Glassjenta". Glassjenta var en normal idrettsinteressert ungdom inntil barnevernet tok henne på falsk grunnlag. I dag er hun ødelagt, sviktet av alle med ansvar for hennes problemer. Diskutert i stortinget, men hvem skal nå ta ansvar? Overdoser og rop om hjelp, besvares med avvisning og faglig arroganse. Når skal de ansvarlige fagfolk holdes personlig ansvarlige, og hvor er politikerne som sa aldri mer?"

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Tue Nov 21, 2017 6:00 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
Rune Fardal eksponerer nå systematisk hvordan barnevernet opererer ved å la barnevernsofrene snakke selv.

Det er interessant å høre moren til Glassjenta i egen person.

Spørsmålet man må stille seg, er hvorfor i alle verden den kvinnen som intervjues av Rune Fardal ikke skulle ha omsorgen for sin egen datter. Det er i alle fall ikke noe i intervjuet som avslører at hun på noen måte skal være en dårlig mor. Tvert imot viser intervjuet en mor som i alle faser gjør det hun kan for sin datter.

Det er utrolig at samfunnet heller bruker flere titalls millioner på offentlig omsorg, fremfor å legge til rette for at en jente får bli hjemme hos sin mor.

Det er også skremmende at man ikke på noe som helst tidspunkt - helst tidlig i saken - vurderte å tilbakeføre henne til moren når man så at det gikk gale veien.

Barnevernssystemet er et robust, urokkelig, enveiskjørt system hvor strømmen av barn går en vei - mot omsorgsovertakelse. Veien i motsatt retning tilbake fra offentlig omsorg er tung og lang og for de fleste umulig å få til, fordi systemet står imot på alle måter.

Jeg stiller igjen spørsmålet hvorfor Aftenbladet og Thomas Ergo har problematisert måten Glassjenta ble tatt vare på, men ikke har villet problematisere det som synes å være hovedproblemet i denne saken, nemlig omsorgsovertakelsen i seg selv. Det er adskillelsen fra foreldre, dernest familie og nettverk som er problemet, og ikke først og fremst kvaliteten på den omsorgen barna opplever etterpå.

Intervjuet viser et system som er dysfunksjonelt og destruktivt, men som har blitt så stort og tungt at det vanskelig lar seg reversere eller avvikle.

Jeg har dessverre blitt mer pessimist enn jeg var, og tror at vi blir nødt til å leve med dette systemet i mange tiår før det til slutt vil ende som et av de mørkeste kapitlene i velferdssamfunnets historie.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Tue Nov 21, 2017 6:32 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Wed May 05, 2010 12:41 am
Posts: 698
Det er tragisk og trist at Glassjenta ennå sliter med langvarige ettervirkninger etter maktovergrepene hun var utsatt for.

Riktig hjelp, generelt: Barnet får gå i terapi og snakke ut, fortelle detaljert hva barnet husker, hvordan barnet selv opplevde den faktiske situasjonen da den psykiske eller følelsesmessige skaden oppsto.

I tilfeller der barnet har aktivert psykologiske forsvarsmekanismer som dissosiering og nevrobiologiske tilpasninger, er medisinen å snakke ut og å få aksept for følelser og reaksjoner, og sammen med trygghet, forutsigbarhet, nok hvile og søvn vil barnets funksjonsnivå gradvis normaliseres og barnet vil bli helt friskt.

Dette er ikke mer mystisk enn leging av et benbrudd, bruddstedene må settes korrekt sammen, og det må ro og tid til for at bruddet skal leges.

Men, om psykisk helsevern blir påvirket av barnevern og hjemkommune, og barnet i terapisammenheng blir påtvunget barnevernets og kommunens fremstilling av virkeligheten, en falsk eller konstruert omsorgsovertakelse, vil det kunne oppstå fare for alvorligere skader, som psykose eller varige personlighetsendringer.

Dette er heller ikke mer mystisk enn at feil sammensatte bruddsteder og mangel på ro vil gi dårlig tilheling av benbrudd.

Når det gjelder Glassjenta, så mener jeg at hun har alle forutsetninger for å kunne bli helt frisk. Det mot og den styrke og utholdenhet hun utviste i flere års kamp mot maktovergrepene, den samme kampviljen skal hun ta i bruk for å bli helt frisk igjen.

Det er fullt mulig, og kun snakk om tid.

_________________
Never, never, never give up!
"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life." (Churchill)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Tue Jan 02, 2018 5:51 am 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
I ettertid kan man etter min mening slå fast følgende: Glassjentasaken er kanskje en av barnevernsnæringens største suksesser de siste årene. "Hjelpen" Glassjenta fikk var selvsagt katastrofal og ingen suksess. Ikke desto mindre ble mediesaken Glassjenta glimrende håndtert fra etatens side.

Jeg vil gi Mari Trommald ti av ti mulige poeng for måten Bufdir responderte på.

Når man kles naken kan man enten skamfull benekte eller unnskylde sin nakenhet, eller man kan frekt vise frem nakenheten og understreke behovet for mer klær.

Barnevernsnæringen gjorde det sistnevnte, og klarte tidlig å vri saken til egen fordel, og til å understreke behovet for mer ressurser, kompetanse og penger. Noe av årsaken var blant annet at Aftenbladet ikke ønsket å problematisere selve omsorgsovertakelsen, men heller ha fokus på kvaliteten på de tiltak som ble gitt. .

Verken Glassjenta selv eller hennes mor har tilsynelatende hatt noen særlig hjelp av saken, bortsett fra den moralske oppreisningen de har fått. Barnevernsnæringen har derimot problematisert og sågar promotert saken på en måte som har gagnet dem selv:

Storhøring om glassjenta

https://m.fo.no/nyheter/folg-fos-storho ... -1233.html

Glassjenta var avishistorien som hadde stoff i seg til å tilføre et dysfunksjonelt system dets banesår. En normal samfunnsreakson på de massive avsløringene ville vært å sette barnevernet under administrasjon og innskrenke dets mandat. Istedet ble saken kuppet av etaten selv.

Budskapet i kjølvannet av saken har ikke blitt at antallet omsorgsovertakelser må ned, og at terskelen for denne typen inngrep må heves. Budskapet har blitt at tilbudet til barn som tas "må bli bedre". Utviklingen pr i dag er da også mer og mektigere barnevern og økende antall omsorgsovertakelser.

På lang sikt vil mediesaken Glassjenta kanskje likevel være et viktig bidrag til å få avviklet dagens barnevernssystem. På kort sikt tror jeg dessverre at den har bidratt til å gjøre vondt verre.

Journalistenes rolle er å få frem fakta, og denne rollen har de fylt på en forbilledlig måte i denne saken. Dersom journalistene også ønsker å bidra til radikale endringer, bør de evaluere Glassjentasaken med etterpåklokskapens briller. De bør se nærmere på hvordan systemet har respondert, og ha dette i bevisstheten ved evt fremtidige lignende reportasjer.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Saken Glassjenta
PostPosted: Tue Jan 02, 2018 10:37 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
familien-er-samlet wrote:
Barnevernsnæringen gjorde det sistnevnte, og klarte tidlig å vri saken til egen fordel, og til å understreke behovet for mer ressurser, kompetanse og penger. Noe av årsaken var blant annet at Aftenbladet ikke ønsket å problematisere selve omsorgsovertakelsen, men heller ha fokus på kvaliteten på de tiltak som ble gitt.
.....
Journalistenes rolle er å få frem fakta, og denne rollen har de fylt på en forbilledlig måte i denne saken. Dersom journalistene også ønsker å bidra til radikale endringer, bør de evaluere Glassjentasaken med etterpåklokskapens briller. De bør se nærmere på hvordan systemet har respondert, og ha dette i bevisstheten ved evt fremtidige lignende reportasjer.

Jeg er helt enig i at Stavanger Aftenblad unngikk sakens kjerne: å gå inn i spørsmålet om hvorvidt "Ida" i det hele tatt skulle være tatt av barnevernet. Spørsmålet trekker med seg et annet: hvorvidt det i det hele tatt er akseptabelt med en lovgivning og praksis som lar politiet hente henne tilbake med makt når hun flykter hjem til sin mor. Det gjorde hun jo engang - og ble hentet med makt.

Grunnen til at Aftenbladet valgte den vinkling de gjorde, er at det er mye mye lettere for dem. Thomas Ergo selv skrev, så vidt jeg husker, at de fikk haugevis av slike henvendelser om barnevernssaker, men hadde som standard å kaste dem i papirkurven, fordi de mente at de ikke kunne være sikre og ikke kunne uttale seg når barnevernet holdt kjeft og de bare hadde foreldres versjon å holde seg til. Han mente at det var umulig for dem å vite hvorvidt det hadde eller ikke hadde vært berettiget å fjerne et barn fra foreldrene. For å si det enkelt: Jeg er uenig.

Journalister har jo slett ikke bare foreldres "upålitelige" versjon å holde seg til! De kan vanligvis uten vanskelighet få, fra familiens kopier, også barnevernets dokumenter i saken, og har plenty anledning til å gå videre inn i sakene, for eksempel sammenligne dokumentene med forrykte fylkesnevndsved og dommer – like god anledning som sånne som vi selv har.

Så også Stavanger Aftenblad er for lettvint, og lar altså i ettertid myndighetene stelle i stand seminarer og konferanser som går akkurat slik som familien-er-samlet beskriver. Forøvrig: FOs rapport om storhøringen som familien-er-samlet lenker til, skriver seg fra januar 2017. Den er altså et år gammel. Allerede da hadde myndighetene klart å fiske – faktisk ikke i rørte vanne men i et ganske klart vann – og hale det hele i land. Se bare på bildene, for eksempel de av den tilfredse Solveig Horne og av direktør Erik Sandøy i Aleris. Kikk på billedteksten under bilde av Mari Trommald: Hun mener barnevernet trenger mer "formalisert" kompetanse! Formell kompetanse skal altså garantere mot mishandling? Legg merke til bildet av to fra "Forandringsfabrikken" – i denne fabrikken snakkes det om og om igjen om hvordan de vil ha det i barnevernet og hvordan de vil barnevernet skal samarbeide med barna som er der, aldri om de mange barn og unge som aldri skulle vært der.

familien-er-samlet kan derfor ha dekning for å si at journalistene i Stavanger Aftenblad har fylt sin oppgave forbilledlig når det gjelder å finne ut og rapportere hvordan 'Ida' hadde det i barnevernet. Men de har avgrenset "fakta" på en villet snever måte. Det Aftenbladet gjorde i Glassjenta-saken var utmerket, en stor innsats. Men det å skygge unna for de enda viktigere grunnlagsspørsmålene gjør at man ikke kommer videre, men derimot lar myndighetene forvandle problemstillingen, slik som familien-er-samlet beskriver.


    

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]