It is currently Fri Oct 19, 2018 2:43 pmPost new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Leger får kritikk for bekymringsmelding
PostPosted: Mon Oct 26, 2015 11:53 am 
Online
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 903
Det er lett å tenke at leger, tannleger og andre helseprofesjoner oppfordres til å ha lav terskel for bekymringsmelding. Ser man på helsepersonelloven, foreligger det imidlertid visse kriterier som bør oppfylles før man går til et sånt skritt. I Rådet for legeetikk sin årsberetning av 2013 er det verd å merke seg at to leger har fått kritikk i forbindelse med bekymringsmelding.

http://legeforeningen.no/Om-Legeforenin ... alg/etikk/

(Man må klikke på årsberetning 2013 nede til høyre)

I sak 1.2.6 har en lege fått kritikk fordi vedkommende lege sendte bekymringsmelding i forbindelse med en akuttinnleggelse hvor legen var hjemme hos en familie, og reagerte blant annet på rot og farens oppførsel. Etisk Råd mente at legen burde ha undersøkt saken bedre før innsending av bekymringsmelding.

I Rådets uttalelse heter det: " Slik fakta viste seg å være, mener Rådet at legen handlet i strid med Etiske regler for leger Kap I, § 1 og 2 ved å varsle barnevernet uten å ha satt seg nærmere inn i familiens situasjon og gir henne kritikk for det..." (s. 16)

Rådet viser også til Helsepersonelloven: Rådet er kjent med at Helsetilsynet tidligere har gitt en tolking for når plikten skal inntre ved å påpeke at «grunn til å tro» innebærer at helsepersonell må foreta en viss undersøkelse og vurdering av forholdet» og at «Helsepersonellet må ha etterprøvbare objektive holdepunkter for at slike forhold foreligger». (s. 16)

I sak 1.2.8. som omhandler en annen lege, gir ikke Legeetisk Råd kritikk for direkte brudd på legeetiske retningslinjer, men gir anmerkning om at utformingen av bekymringsmeldingen var uheldig, og at foreldrene burde vært informert om bekymringsmeldingen.

Jeg har ikke sett på årsberetningene for andre år som også ligger i pdf-format på denne websiden. Kanskje ligger der flere klager på leger for slike forhold der. Konklusjonen må likevel være at i alle fall leger bør ha et visst grunnlag, og mer enn bare en "dårlig magefølelse" før de sender bekymringsmelding til barnevernet.


Last edited by familien-er-samlet on Mon Oct 26, 2015 12:58 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Leger får kritikk for bekymringsmelding
PostPosted: Mon Oct 26, 2015 12:35 pm 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6814
Location: Oslo
  
familien-er-samlet wrote:
Konklusjonen må likevel være at i alle fall leger bør ha et visst grunnlag, og mer enn bare en "dårlig magefølelse" før de sender bekymringsmelding til barnevernet. [/b]
Absolutt. Og det er særs bra at noen i legekretser setter på plass gærninger som blindt følger statlig propagandas opphissende tilskyndelser. Jeg kunne imidlertid ønske meg at leger i mer samlet tropp ble litt mere mannvonde på hele galskapen. De burde jo ha kunnskaper og intelligens til å få dem til å forstå at her er det noe alvorlig galt.

Jeg mener forøvrig å huske at det var en lege - jeg tror det var den kjente legen Erik Kreyberg Normann, som holdt til på avdelingen for "seksuelt misbrukte barn" på Aker sykehus, og som insisterte på at Bjugn-barna var misbrukt, ikke bare før og under rettssaken, men har fortsatt med det, gav et intervju til Aftenposten hvor han sa "Stol på magefølelsen". Det kan ha vært rundt år 2000.

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]