It is currently Thu Mar 28, 2024 11:51 pm



Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Bergen Mødrehjem - En forhistorie fra virkeligheten
PostPosted: Wed Oct 11, 2006 9:26 pm 
Offline
Superposter

Joined: Wed Sep 27, 2006 2:53 pm
Posts: 1149
Location: Danmark
Bergen Mødrehjem
NY ADRESSE
BERGEN MØDREHHJEM
Bønesstølen 13
5062 BØNES
Tlf: 05-123300

BVT Arkiv nr 93-4530
Mottatt : 8 FEB. 1993

DEL RAPPORT FRAOPPHOLD PÅ BERGEN MØDREHJEM FOR
AMA f.: 27.03.68 med sønn
OT f.: 16.03.92

Rapporten omhandler perioden fra 02.02.92. og frem til 31.12.92.

Mor flyttet inn på Bergen Mødrehjem 02,02.92.
Hun fødte en sønn16.03.92. gutten var ved fødsel 3250 gr. 52 cm.

BAKGRUNN FOR INNSØKNING:

Mor f.: 27.03.68 ble søkt inn på Mødrehjemmet av Fana sosialkontor ved Unni Grønås i november 91.

Ved innsøkning bodde mor f. 27.03.68 hos sine foreldre. Mor gav uttrykk for at hun var svært engstelig for å miste kontrollen etter at hun hadde hatt et psykisk sammenbrudd i Danmark i januar –91. i den forbindelse var mor innlagt ved et psykriatisk sykehus i København. Oppholdet varte i 1 ½ mnd. Da oppholdet ved det psykriatisk sykehuset var over, reiste hun tilbake til sine foreldre i Norge. Mor hadde en kort tid kontakt med poliklinikken ved Solli sykehus.

Ved innsøkning hadde mor ingen plass å bo etter fødsel. Mors foreldre hadde gitt uttrykk for at mor ikke kunne regne med at de ville stille opp når barnet ble født. Mors foreldre rådet mor i utgangspunktet til å ta abort da de utfra mors psykiske helse var bekymret for hvordan mor ville mestre en omsorgssituasjon for et barn.

Mor f. 27.03.68 hadde vært gjennom en abort tidligere som hun opplevde som svært traumatisk. Hun gav utrykk for at hun var bestemt på å bære fra barnet – men hun var engstelig for at hun kunne få et nytt sammenbrudd.

Mor gav og uttrykk for at hun var engstelig for at overgangen til å bli mor ville oppleves som et for stort ansvar for henne.

MÅLSETTNING FOR OPPHOLDET VED MØDREHJEMMET:

I samarbeid med Fana sosialkontor v/Unni Grønås og mor ble følgende målsetting laget:

· Mor skal ha den daglige omsorgen for barnet sitt.
· Mor skal i løpet av oppholdet få kunnskap om barn og barns behov.
· Mor skal få hjelp til å innarbeide goderutiner og døgnrytme i forhold til seg og sitt barn.
· Mor skal få hjelp til å styre sin økonomi og til å sette opp budsjett.
· Mor skal få hjelp til å planlegge og praktisk tilrettelegge overgang til egen bolig.

Mor flyttet inn på Mødrehjemmet 02.02.92.

Termin for fødsel var 02.03.92. den første perioden av mors opphold ble brukt til fødselsforberedelser sammen med en av mødrehjemmets barnepleiere. Mor fikk og hjelp til å forbedre/gjøre i stand klær og utstyr til barnet. Sammen med barnets mormor og barnepleier på mødrehjemmet så mor filmer som handlet om ulike fødsler. Mor ønsket å ha sin mor tilstede på fødselen og var positiv til at barnets mormor var villig til dette. Mor gav utrykk for i samtaler at hun opplevde dette som en støtte.

I samtaler med hovedkontaktene gav mor uttrykk for at hun var usikker på om det var rett for henne å beholde barnet. Hun var usikker på om hun ville bli glad i barnet sitt og om hun maktet å gi barnet det trengte.

Det var problematisk for mor å drøfte slike tanker med foreldrene da hun mente hun ikke ville få noen forståelse for disse tankene. Dette utfra at mor opplevde at hennes foreldre mente at dersom hun bar fram barnet måtte hun også påta seg ansvar for barnet.

Mor ble lagt på kur mandag 16.03.92, etter at hun hadde gått to uker over tiden. Hun fødte en gutt samme dag – og guttens mormor var med på fødselen.

MORS FORHOLD TIL SITT BARN:

Mor ammet barnet de to første månedene av guttens liv. Etter ca. to måneder opplevde mor at gutten krevde mer melk enn det hun kunne gi ham. Hun begynte da å gi gutten tillegg.

Personalet fulgte mor når hun gav måltider og stell den første tiden. I stell og badesituasjoner var det god kontakt mellom mor og barn. Gutten smilte, gav gode blikk – kontakt, pludret og vist tydelig velvære i samspillet med mor.

Da mor startet med å gi gutten flaske var det lite kommunikasjon mellom mor og barn. Personalet observerte at mor gav gutten flaske uten å bruke ord eller lyder i løpet av måltidet. Da mor ble konfentrert med disse observasjonene gav hun uttrykk for at hun ikke snakket med gutten eller gav ham oppmerksomhet fordi mor opplevde at det forstyrret gutten.

Mor hadde en jevn og god døgnrytme på gutten. Han fikk måltider og stell til faste tider. Fra gutten var ca. 1 mnd. Benyttet mor seg av lekestuetilbudet på Mødrehjemmet. Hun leverte gutten kl. 09:30 til personalet som da hadde gutten i to timer på lekestuen.

I samtaler med hovedkontaktene sine gav mor uttrykk for at det å ha et barn 24 timer i døgnet var vanskelig for henne, og hun var usikker på om hun ønsket å beholde gutten sin. Mors tanker og følelser rundt barnet ble drøftet i flere samtaler. Mor var opptatt av at barnet skulle få det best mulig – men var usikker på om hun kunne gi barnet det beste.

Mors følelsesmessige uavklarhet i forhold til sitt barn preget den daglige omsorgen til barnet. Mor hadde god kontakt med barnet i bade/stekk situasjoner og barnet gav tydelig respons til mor form av blikk – kontakt, smil, pludring osv.

I måltider og i andre samværsituasjoner med barnet var mor lite aktiv i forhold til barnet sitt. Dette gav seg bl.a. utslag i at mor brukte lite eller ikke noe språk i samvær med barnet. Barnet ble lagt i lekegrind eller satt i en baby stol i våken tistand uten særlig kontakt med mor. Mor tok barnet med på trilleturer i nærmiljøet.

Mor fikk tilbud om Orion – filming av en av Mødrehjemmets miljøterapeuter. Orion er en metode for å styrke samspillet mellom mor og barn. Det blir brukt videofilming som et hjelpemiddel for mor til å se barnet og for å styrke det positive i samspillet.

Mor gav utrykk for at denne type veiledning var lite utbytterik for hennes del. Hun opplevde at situasjonene ble kunstige og at barnet ofte var trøtt under filming, og at hun selv ble kunstig fremfor videokameraet.

I juli/august –92 observerte personalet atmor virket svært trist og til dels deprimert. Det ble og observert at barnet virket rist, smilte og pludret lite og var til dels lite aktiv motorisk i forhold til alder.

Dette gav grunnlag for bekymring i forhold til mors evne til å stimulere barnet og å gi respons til barnet. Personalet vurderte at det var viktig å ta dette opp med mor. Det var på dette tidspunkt ( i august - 92) bestemt at mor og barn skulle flytte i en av mødrehjemmets treningsleiligheter på Bønes. Da bekymringen for guttens videre utvikling var stor ble det bestemt at flytting til treningsleilighet bare kunne skje dersom mødrehjemmet og fana sosialkontor hadde tett og hyppig kontakt med or og barn i treningsleiligheten. Mor var ening i dette. Mor selv ønsket videre kontakt med mødrehjemmet da hun gav utykk for at hun hadde behov for støtte i forhold til den daglige omsorgen for gutten.

Det ble laget en kontrakt med mor i forhold til opphold i treningsleiligheten fra 15.09 – 92 og med varighet i 12 mnd.

OVERGANG TIL TRENINGSLEILIGHET:

I kontrakten ble det laget en særskilt avtale for perioden 15.09 – 15.12.92:

· Mors hovedkontakter vil foreta et hjemmebesøk pr. uke i løpet av perioden.
· Mor og barn skal hver onsdag fra kl. 09:00 – 12:00 komme på Mødrehjemmet.

I tillegg til dette skulle mor og barn ha hjemmebesøk av sin kurator etter nærmere avtaler.

Mor sørget selv for å ordne praktiske ting i forhold til flytting til treningsleilighet. Hun fikk noe hjelp av sine hovedkontakter til gardinkjøp og noe annen handling.

Mor brukte sine foreldre tilbarnevakt for barnet slik at hun fikk tid til å utstyre leiligheten og ordne i stand for seg selv og barnet. Mor og barnet flyttet til treningsleiligheten 11.09.92. etter en periode med to – tre overnattinger i leiligheten.

MØDREHJEMMETS OBSERVASJONER AV MOR OG BARN I TRENINGSLEILGHET OG PÅ MØDREHJEMMET:

Mors hovedkontakter observerte at mor hadde en fortsatt god og jevn døgnrytme i forhold til gutten sin. Hun mestret og på en tilfredstilende måte å holde rent og ryddig i leiligheten. Mor gav utrykk for at hun opplevde en følelsesmessig endring i forhold til gutten. Hun sa det var utenkelig å ikke ha gutten videre. Mor fortalte at hun så positiv utvikling hos gutten, han laget mere lyder, virket mer interessert i leker og var etter mors vurdering mer aktiv.

Personale observerte og en positiv endring hos gutten. Mor var mer aktiv i forhold til gutten – pratet til han og tilrettela for mer aktiv i forhold til gutten – pratet til han og tilrettela for gutten ved for eks. finne leker som hun brukt i samspillet med gutten. Gutten gav mye blikk – kontakt i samspillet med mor – laget lyder og smilte. Personalets vurdering i løpet av perioden er at gutten har hatt en klar positiv utviking og at det er god kontakt i samspillet mellom mor og barn. Gutten har i dag en motorisk utvikling som forventet etter alder. Han virker tilfreds i samspillet md sin mor.

MOR OG BARNS SOSIALE NETTVERK:

Mor har i løpet av hele perioden hun har vært innskrevet på mødrehjemmet hatt mye kontakt med sine foreldre. Mor gir uttrykk for at foreldrene har endret seg i forhold til barnebarnet. De gir støtte i form av barnevakt og praktisk hjelp. I utgangspunktet hadde mor forståelse av at hennes foreldre ikke ønsket å stille opp – men mor opplever at det har endret seg.

Likevel er det en del konflikter mellom mor og hennes foreldre. Mor opplever til tider at hun blir dominert og overstyrt av sine foreldre – og at de til tider lovermer enn de kan holde f. Eks. når det gjelder barnevakt.

Mor opplever at hun sliter med skyldfølelse og til dels takknemlighetsgjeld til sine foreldre, da hun har vært avhengig av at spesielt hennes far har ordnet opp i vanskelige situasjoner i livet hennes. Eks. i forbindelse med mors psykiske sammenbrudd i Danmark.

Foruten mors foreldre har mor hatt kontakt ed sine besteforeldre og søsken i løpet av oppholdet. Mor har hatt lite eller ingen kontakt med venner, da hun selv sier at hennes gamle venner har tilhørighet i et til dels rusbelastet miljø som mor ikke ønsker kontakt med.

Mor har hatt sporadisk kontakt med AAN i løpet av oppholdet.

MORS FORHOLD TIL AVTALER:

Mor har innordnet seg etter gjeldende regler og bestemmelser ved mødrehjemmet og overholdt alle avtaler hun har inngått med sine hovedkontakter. Mor har og deltatt på pliktig undervisning og møter i løpet av oppholdet.

MORS PSYKISKE HELSE I LØPET AV PERIODEN:

Personalet har til tider opplevd at mor har virket deprimert og lei seg.

Mor gir utrykk for at hun i perioder siden hun var tenåring har hatt depresjoner i større eller mindre grad.
I slutten av november – 92 tok mor kontakt med sine hovedkontakter på mødrehjemmet og gav utrykk for at hun var svært deprimert og hadde behov for hjelp. Mor sa hun bare gråt og at hun ble delvis handlingslammet og passiv. Hun mestret å gi gutten mat og stell – men hun var engstelig for at hennes tilstand ville virke negativt på gutten.

Mødrehjemmet hadde fra 25 november – 92 og frem til ca. 15 desember kontakt med mor opptil 5 ganger pr. uke enten ved hjemmebesøk eller i telefon. Fana sosialkontor forrtok og hjemmebesøk i denne perioden for å sikre at barnet ble tilfredstillende ivaretatt.

Mor fikk hjelp til å søke psykolog og det ble etablert samtalebehandling hos psykolog Rigmor Dyrkorn. Dette er en kontakt fremdeles har og som mor gir uttrykk for oppleves positivt.

Mor opplevde en endring av tilstanden sin i midten av desember, og hun fikk et større overskudd i forhold til sin sønn.

OPPSUMMERING:

Personalet observerte og fikk klar forståelse av at mor de fire – fem første månedene av guttens liv slet i forhold til gutten sin. Hun var i tvil om hun ønsket å fortsatt ha omsorgen for sin sønn. Dette ble bl.a. tydelig i samspillet mellom mor og barn: Det var lite kommunikasjon og både mor og barn virket trist. Gutten pludret lite, var lite aktiv md å utforske leker og sine omgivelser og an var lite motorisk aktiv.

Etter at mor ble gjort oppmerksom på personalets observasjoner, og samtidig ble gitt råd og veiledning om hvordan hun kunne aktiv stimulere gutten sin observerte vi en positiv endring hos gutten: Han laget mer lyder, og smilte mer i samspillet mellom mor og andre. I kontakten med mor og barn i treningsleiligheten fra sept. – 92 ble det observert at den positive kontakten i forholdet mellom mor og barn fortsatte og gutten har hatt en utvikling som forventet etter alder.

Da mor opplevde en krise i nov. –92 ba mor om hjelp. Hun begynte aktivt å jobbe med sine egne problemer hos psykolog. Mor var i forbindelse med sin egen krise i november spesielt opptatt av at gutten skulle bli ivaretatt på en best mulig måte. Mor har tydeliggjort at hun hadde behov for støtte og hjelp – og vist at hun har kunne gjøre seg bruk for hjelpen.

Mor har og aktivt jobbet med sitt eget nettverk spesielt etter flytting i treningsleilighet. Hun har deltatt på dansetrening 1 – 2 ganger pr. uke og hun har meldt seg på malekurs.

VIDERE PLANER:

I perioden fra januar –93 og frem til august –93 er målet at vi skal støtte og hjelpe mor i den daglige omsorg for gutten.

Mor skal få støtte til å planlegge en etablering utenfor mødrehjemmet. Dette innebærer at vi i den neste perioden vil jobbe sammen med mor for å få:

· Bolig
· Barnehage til barnet
· Skole eller kurstilbud for mor

Vi ser det og som viktig at mor fortsatt får arbeide med sine egne problemer i form av samtale behandling hos psykolog.

Det er og viktig slik mødrehjemmet vurderer det, at mor fortsatt arbeider for å styrke sitt og barnets sosiale nettverk. Vi ser det som positivt at mor selv har tatt initiativ til å arbeide med dette.

For at mor fortsatt skal mestre omsorgen for gutten på en tilfredstillende måte vurderer vi det som viktig at sosialkontoret sammen med mor og mødrehjemmet arbeider for å opprette et weekendhjem for barnet. Dette vil sikre mor en fast avlastningsordning som gjør at hun opplever at hun har overskudd til å mestre den daglige omsorgen for gutten på en god måte.

KONKLOSJON:

Mødrehjemmet vurderer at mor f. 27.03.68 er en person med mange resurser, og som med støtte og hjelp har arbeidet seg frem til et positivt forhold til sin sønn f. 16.03.93

Vi vurderer at mor er i stand til å mestre den daglige omsorgen for gutten og at hun er i stand til i langt større grad enn tidligere å se guttens behov.

Vi mener at mor har vist at hun kan nyttiggjøre seg mødrehjemstilbudet ved selv å be om hjelp til beste for barnet og seg selv.

Bønestølen den, 26.01.93

Gerd Gåskjenn
Miljøarbeider

Vigdis I. Helle
Barnepleier

Tove H. Estar
Styrer
Bergen Mødrehjem



Bergen Mødrehjem
NY ADRESSE
BERGEN MØDREHHJEM
Bønesstølen 13
5062 BØNES
Tlf: 05-123300
BVT Arkiv nr 93-4531
Mottatt: 28 juni 1993


Oppsummering vedrørende AMA f. : 27.03.68 og hennes sønn OT f.: 16.03.92

Vi viser til rapport skrevet 26.01.93. Mål for perioden fra jan. –93 og til juni – 93 har vært:

· Hjelpe mor og barn til å etablere seg i egen bolig.
· Søke barnehageplass for barnet.
· Hjelpe mor å inne et egnet skoletilbud eller kurstilbud fra høsten –93.

Bergen Mødrehjem har fulgt opp mor og barn i mødrehjemmets treningsleilighet og i overgang til etablering i egen bolig på Nesttun. Vi har i perioden fra januar og frem til 01.06.93 arbeidet med å få et dagtilbud til gutten og et skoletilbud til mor. Gutten har fått plass i Kalfarveien barnehage og mor har fått skoletilbud på dagskolen ved Krohnsminde videregående skole. Margereth Haugom ved AAN-kontoret i Bergen har sagt seg villig til å følge opp mor og hennes skolegang. Dette gir mor selv utrykk for er en positiv og od støtte for henne.

Mor har i løpet av perioden kjøpt seg egen bolig i et trivelig og barnevennlig strøk på Nesttun. Dette er i nærheten av mors foreldre. Mors foreldre har gitt uttrykk for at de ønsker å støtte mor bl.a. ved å gi mor avlastning med barnet. I utgangspunktet var vi i ferd med å opprette et weekendhjem for barnet. Dette ble ikke iverksatt da mor selv ikke lenger ønsket et slikt tilbud. Hun ønsket å bruke sine egne foreldre som avlastning fremfor andre. Etter en samtale med mor og hennes foreldre vurderte vi det slik at mors foreldre ville være i stand til å i mor det hun ville ha behov for utfra den situasjon mor og barn er i dag.

Gutt f.:16.03.92 har hatt en utvikling som forventet etter alder. Han virker tilfreds sammen med sin mor. Mor selv gir uttrykk for at hun opplever at hun er blitt tryggere på seg selv og at hun trives ammen med sitt barn.

Mor har gått regelmessig til samtalebehandling hos psykolog Rigmor Dyrkorn ved Fyllingsdalen psykosenter. Dette er i følge mor noe hun opplever som støttende og positivt for sin egen del. Utfra mors bakgrunn med omfattende psykiske problemer ser vi det som svært viktig at dette tilbudet blir opprettholdt over tid. Dette er og noe mor gir uttrykk for at hun har behov for. I samarbeid med psykologen har mor laget en avtale om at hun kan gå til samtale en gang pr. måned. Dersom hun har behov for det kan hun gå oftere. For å ivareta en fortsatt god utvikling hos mor ser vi det som viktig at mor kan få bruke dette tilbudet etter behov. Vi ber derfor om at sosialkontoret vil støtte oppunder dette med å dekke de nødvendige kostnader som dette medfører.

Oppsummering:

AMA har hatt en positiv utvikling sammen med sin sønn i løpet av perioden fra jan. – juni –93. Hun har klart gjort seg nytte av den støtte og oppfølging som mødrehjemmet har kunnet gitt henne. Hun gir selv utrykk for at hun er trygg i sin hverdag sammen med sin sønn. Samtidig gir mor og utrykk for at hun vil fortsatt ha behov for støtte i form av samtalebehandling hos psykolog. Mor vil og få en del støte av Margereth Haukom som er mors kontakt på AAN i Bergen. Vi ser det som viktig at denne støtten blir opprettholdt og mener det er avgjørende for at mor fortsatt skal ha en positiv utvikling.

Mor selv gir utrykk for at hun ønske å mestre sin hverdag uten støtte fra sosialkontoret. Hun ser at det er viktig for henne med psykolog kontakt og hun ønsker at sosialkontoret vil være behjelpelig med dette. Mødrehjemmet har oppfordret mor til å ta kontakt med sosialkontoret dersom det oppstår vanskeligheter som gjør at mor og barn har behov for hjelp. Dette sier mor hun vil gjøre.

Konklusjon:

Mor og barn ha hatt en positiv utvikling. Vi ser at mor mestrer sin hverdag på en god måte. Hun er etablert i egen bolig, har fått et dagtilbud til sin sønn og et dagtilbud til seg selv fra høsten – 93. dette ser vi som svært positivt. Vi vurderer at AMA har gode muligheter til fortsatt ivareta sin sønn på en god måte. Hun vil med den hjelp og støtte som hun kan få via sin psykolog og sin kontakt med AAN kontoret bli ivaretatt og være sikret nødvendig støtte.

Mødrehjemmet har nå avsluttet sin kontakt med mor og barn. Vi opplever at mor og barn er tilstrekkelig sikret videre med de tiltak og den støtte som er rundt familien i dag. Vi vil understreke at det er svært viktig at sosialkontoret tar en henvendelse fra mor alvorlig dersom den kommer. Vi er trygg på at mor vil søke hjelp dersom behovet er tilstede.

BØNES 14.06.93

Gerd Gåskjenn (hovedkontakt)


Eget notat

Disse rapporter ble utlevert ved fylkesnemndas møte i henhold til omsorgsovertagelse ved Fana Barneverntjeneste i januar 2004. Ironisk nok er i dag det barnebarnet som min mor i sin tid kastet meg ut av huset, hennes ønske på den tid var at jeg skulle ta abort, det samme barn de vil ha full omsorg for i dag som fosterforeldre.

Uansett er her en liten psykriatisk forhistorie basert på egen saksdokumenter uthentet i dag.

Mine foreldres tvangsinnleggelse på psykriatisk sykehus i Danmark 1991

09.01.91 Innleggelse KAS NORDVANG ved J.K. Kristensen/vs

KAS NORDVANG
Psykriatisk afdeling R 50
A 1. INLÆGGELSE

Tidligere psykriatisk:

Har aldrig været indlagt, men har gået til psykolog og psykriater pga anorexi bulimi, som hun har lidt af, siden hun for 6 år siden kom tilbake fra ophold som udvekslingsstudent i Calefonien. Skal ikke ha fået nervemedicin.

Socialt:

Nr. 1 af 3. har en bror på 20 og en søster på knap 19. Patient har afsluttet gymnaset, hvorunder hun var 1 år
I Calefonien som udvekslingsstudent. Bagefter har hun været med i musical Sound of Music 1 år frem til april 1990, hvor hun blev arbeidsløs. Flyttede september 1989 til Danmark og har fra september 1990 gået på teaterskole i Vordingborg. Bor fortiden i lejet sommerhus sammen med en mandlig teaterelev. Har kjæreste i københavn.

TIDLIGERE SOMATISKE SYKDOMME

Tidligere somatisk:

I det vesentlige rask. Desember 1989 abortus provocatus.

G. Olesen/vs

KAS Nordvang Prægepladeaftrykk KONT nr 1

09.01.91 1. innleggelse R 50 KAS ved J.K. Kristensen/vs

22-årig kvinde indlægges under diagnosen psykosis reactive paranoides. Henvist fra skadestuen, Sct. Elisabeth.

Patient er født i Norge. Har de sidste 1 ½ år boet i Danmark. Hun har udviklet en psykose, hvorfor forældrene er kommet til Danmark for at tage hende med hjem til Bergen til indlæggelse. Patient havde indvilget heri, men i Kastrup lufthavn begyndte hun at skrige å slå om sig, således at man ikke ville flyve med hende. Ledsages af forældrene hertil.

Medicin:

0

Spiritus:

Intet misbrug. Ryger engang imellom hasj, men ikke regelmessig. Har røget engang imellom indenfor den sidste måned. Andre stoffer 0.

Aktuelt:

Selv forteller patient, at hun først havde en livimprovisation på Teater Cantabile. Derefter rejste hun til kjøbenhavn og var sammen med sin kjæreste før jul, hvor hun fikk en meget stor orgasme. I julen rejste hun tilbage til Bergen, hvor folk spøgte med, at hun var søster til David Bowie.

Nytårsaften var det en merkelig fuldmåne. D.3.1. kom hun tilbage til Danmark, og siden da har hun haft ondt i mave og hoved, dog først fra kl 14. hun har set filmen down to earth, og derefter begynte et øye å komme inn i hennes øje, og hun så verden gå under og folk blive operert i hjernen. Hvis hun sover så er det en slags evig søvn, en sjeælig søvn. Hun klager over, at hun føler, hun ikke har noget hjerte og forteller om nogle occulte breve, hun har læst.

Forældrene forteller, at patient var meget fjern i år da hun var hjemme i julen. Det var ikke riktig il å komme i kontakt med hende. De mener, at det miljø, hun færdes i, i Bergen, er en forening i occultisme, og at patient har i øvrig alltid vært interesseret i astrologi, ligsom hun går opp i teater, dans og sang.

Lederne af teaterskolen har fortalt, at hun har svært ved å skjelne mellom fantasi og virkelighet, men ellers er hun udsædvanlig god. Da patient kom tilbake til København efter besøket i bergen, ringte hun hjem og ringte også til teaterlederen, hvor hun skal ha hørt sort tale. Lørdag og søndag ar hun vistnok sovet på teaterskolen, idet hun ikke kunne kom ind i sommerhuset, hvor hun bor til leje.

Den fyr, hun deler sommerhuset med, kontaktet teaterlederen, idet han følte han ikke kunne klare situasjonen. Patient ble tilset av læge, som ville innlegge på Amtshospitalet i Vordingborg, hvilket patient ike ønskede. Forældrene tog så kontakt til psykiater Henrik Rokke på Sandviken i Bergen, og de avtalte, at patient skulle indlægges der. Dette innvilgede patient i, og hun virkede i dag, da de km for å hente hende, rolig og avslappet og pakkede selv.

I lufthavnen blev hun pludselig volsom og skrikende, de måtte legge bagagen i depot og tage med til hospitalet.

Organfunksjoner:

Har kløe og uregelmessige menstruationer.

Objektiv psykisk:

Patient virker usamlet, men bevisthetsklar. I neutralt stemmningsleje. Hun beretter om vrangforestillinger og er muligvis hallucineret, idet hun ind imellom græder og ryster og trækker dynen op om sig.

Objektivt somatisk:

God AT, BT 120/70. Puls 68.
Øjne: pupiller runde, egale, reagerer nat. for lys. øyebevegelser frie.
Fauces: Ingen akutte forandringer.
Hals: Ingen strauma, adenit. eller stase.
St. c : aktion regelmessig = puls, ingen mislyde.
St. p : respirationen vesiculær uden bilyde. Der er ingen dmp.
Mamma: uden palpable tumores.
Abd: Blødt, uømt. Ingen organsvuls eller udfyldninger.
Extr: Der er overalt nedsat tonus, men overordentlig lvlige biceps-, patellar-, og achillesreflekser, dog uten udvidet refleksogen zone.
Minus/minus Babinski.

Konklusjon:

Indlæggelse af 22-årig norsk kvinde, som de siste 6 år har lidt av anorexia nervosa. Hun har de sidste 1 ½ år boet i Danmark og går i øyeblikket på teaterskole i Vordingborg. Har de sidste uger virket fjern, vanskelig at kontakte og har den siste uge udviklet uhyggelige vrangforestillinger. Indlægges efter psykotisk sammenbrud i Kastrup Lufthavn.

Patient har på Sct. Elisabeth fået 5 mg sernase kl 17:15. rp. Tablet buronil 25-50 mg p.n.

Forældrene tager til aften hjem til Bergen. Faderens adresse: Øjvind Mehn-Andersen, adressen umulig at høre.Tlf. privat hos forældre: 009 47 5 131 438. Arbejde: 009 475 911 525.
foreldrene vil helst, at patient blir indlagt på psykriatisk afdeling i Bergen, og ved samtalen i aften er patient også selv stemt for dette.

G. Olsen/vs

Patient virker i dag rimelig avslappet, men fremkommer fortsatt med forestilinger, der klart må oppfattes som psykotiske. Taler om, at hun har elekricitet i begge arme, som ikke kan komme ud. Det er ikke rystelser, men en ejendomelig fornemmelse, som hun ikke nærmere kan beskrive. Hun siger også meget determinant, at der ikke kan blive tale om at flyve hjem til Oslo, og at hendes reaktion i lufthavnen skyldes, at hun havde en forudsigelse om, at flyet ville falle ned, og det amme mener hun vil kunne gjentage sig. Derimot ser hun meget gerne, at hun kunne komme med toget tilbake til Norge hurtigst muligt under ledsagelse. Hun vil også gerne have noget medicin, så hun bliver beroliget.

Vurdering:

Patient er som anført fortsat psykotisk, omend hun under en stor del af samtalen er ganske fornuftig og naturlig. Kontakten med hende normal. Hun er ikke hallicineret. Hun er grædende og neutral af stemning.

Beslutrning:

Forblive et par dage indlagt i afdelingen.

Rp. Tabl. Klorpromazin 25 mg x 3. sep. Buronil, kan formodelig i begynelsen af næste uge reiste tlbage til Bergen, formentelig med ledsagelse af en person. Rejsen må formodentlig forgå i tog.

J.K. Christensen/vs

10.01.91 KAS ved J.K. Kristensen/vs

rp. Terrengfrihet efter skøn.

J.K. Christensen/vs
13.01.91 KAS K Støvring/vs

kl. 19

Patient har fortsatt psykotiske vrangforestillinger. Telefon samtale med faderen råbende og agressiv overfor personalet. Forpint.

Der gies:

Rp. Inj. Acutard 50 mg i.m.. + Nozinan 25 mg i.m. bæltefikseres.

Tvangsprotokol 3 udfylt. Patient ønsker ikke patientrådgiver. (Dette har jeg selvfølgelig aldri noensinde vært tilbudt)

K. Støvring/vs

14.01.91 KAS ved Majken Kristensen/vs

Var I går psykotisk, og efter samtale med faderen svært opkørt, hvorfor hun fik acutard 50 mg i.m.

Hun er I dag lidt medicinpåvirket, men virker dessuden fotsat psykotisk, omend hun ræsonnerer meget rimeligt for sin hjemtransport. Kontakten med hende er dårlig. Hun taler om, at hun skal skrive en dagbok ferdig for Gud. Kommunikasjonen med patient I øvrigt noget preget af hendes langvarige kontakt med det psykriatiske behandlingssystem.

Patient er aktuelt hjemmehøende I Vordingborg. Bliver det aktuelt, at hun skal ledsages til innlæggelse i Norge, påhviler det den aktuelle hjemmekommune at stå for transporten. Det aftales med patient, at hun tilbakeflyttes til Amtshospitalet I Vordingborg, og at videre overvejelser om tilbakerejse til Norge med ledsagelse foregår der.

Patient accepterer denne løsning.

Cont. Ordinationes.

Opprigning til vagthavende, Amtshospitalet i Vordingborg med henblik på overflytning til Amtshospitalet i morgen d. 15.1

Majken Kristensen/vs

14.01.91 KAS ved Majken Kristensen/vs

Opringning fra overlæge Strig Kastberg, Amtshospitalet, Vordingborg, som opplyser, at patient kan mottages på afdeling 11 imorgen d. 15.1.

Majken Kristensen/vs

14.01.91 KAS ved Majken Kristensen/vs

Opringning fra overlæge Stig Kastberg, Amtshospitalet, Vordingborg, som opplyser, at patient kan modtages på afdeling 11 i morgen tirsdag den 15.1.91.

Nordvang arrangerer transporten, og Amtshospitalet i Vordingborg betaler den.

Oprigning til faderen Øivind Mehn-Andersen, Faderen orienteres om, at hans datter i morgen bliver flyttet til Amtshospitalet, Vordingborg, og at hun, da hun formelt er fastboende her i landet, skal ferdigbehandles her og ikke kan overføres til sykehus i bergen, således som det vil være tilfelledet, hvis hun havde være tilfelledet, hvis hun hadde været på ferie her i landet. Faderen accepterer dispotionen og vil senere kontakte lægene på Amtshospitalet i Vordingborg.

M. Kristensen/vs
SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

14.01.91 Tlf opprigning fra 1. reservelæge Majken Kristensen, afd. R., KAS Nordvang,

Der opplyser, at AMA blev indlagt der den 10.01.91 fra Kastrup Lufthavn, idet hun var blevet psykotisk i lufthavnen underveis til Norge. AMA bor i Vordingborg og ønskes nå overflyttes hertil.

Det opplyses, at hun tidligere har vært behadlet for anorexia nervosa, men at hun ikke længer lider af dette. Derimod har hun nu en reaktiv paranoid psykose, hvor hun bl.a. som led i sin symptomatologi skriver breve til Gud.

Hun er under indleggelse på Norvang blevet behandlet med injeksjon Cisordinol-Acutard i går – muligvis ved tvang.

Det avtales, at AMA kan modtages på afd. 11. Afd. 11 har fått beskjed herom. KAS Nordvan sørges for transporten.

Overlæge Stig Kastberg/ap

AMA
270368

17.01.91 Vis. Konf. Merete Bostrøm/kj

Overlæge Stig Kastberg orienterer om,at AMA er norsk statsborger, blev indlagt akut den 15/1 efter at have været indlagt akut dagen før på Nordvang efter at være blevet psykotisk på en flyvetur fra Norge til Danmark.

AMA er bosiddende i Vordingborg kommune, men ønsker å komme til Norge,og det er derfor aftalt med hendes far, at han komme til Danmark ogfølger hende til behandling på psykriatisk afdeling i Bergen, der gerne vil modtage hende. Forutsætningen er, at hun har det en smule bedre end lige nu. Forud for psykosen havde AMA et stort hasjforbruk. Uaktuel for Amtsungdomscenteret.

Merete Bostrøm/kj


AMTSHOSPITALET I VORDINGBORG
Cont. 1
SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

15.01.91 1. frivillige indleggelse på afd. 11

22-årig pige overflyttes fra KAS Nordvang, hvor hun er innlagt frivillig på lukket afd. Den 09.01.91.

Er født i Norge. Har oppholdt seg 1 ½ år i Danmark. Har vært på juleferie hjemme hos forældrene, kom tilbake til Danmark den 03.01.91. Da hun havde det psykisk dårlig, var det planlagt, at hun skulle tage hjem til foreldrene, som var kommet til Danmark for å hente hende. I lufthavnen ble hun så urolig, at flyveturen ikke kunne gjennomføres som planlagt. Blev i stedet for innlagt. Har senere villet med faderen hjem i tog. Dette kunne ikke lade sig gjøre. Kjørte op over dette, hvorefter hun måtte bæltefixeres. Den 09.01.91 har hun fått 5 mg Serenase. Den 13.01.91 50 mg Cisordinol-Acutard, som beroligende innsprøyting i forbindelse med bæltefixeri sammen med Nozinan 25 mg.
Fra den 10.01.91 er der givet klorpromazin 25 mg x 3.

Ved innleggelse er hun medicinsederet, usikker på benene, trækker på høyre ben, har smerter etter injektion.

Ved foretaget somatisk undersøkelse findes intet abnormt.

Er stille og rolig ved overflyttelsen, er indforstået med at hun har bruk for at få medicin. Accepterer frivillig den foreslående behandling. Det eneste tvangsovergrep er den nævnte bæltefixering. Har ikke ønsket patientrådgiver.



Jeg har talt med faderen i telefonen.

Faderen ønsker datteren hjem til forældrene adresse så hurtig som mulig. Det er praktisk vanskeliggjort ved, at AMA har adresse i Vordingborg og derfor skal behandles i Storestrøms Amt. Faderen har undersøkt muligheder for at ændre disse praktiske forhold, uten at forholdene er endeligt afklaret. Henviser til en social kurator på det sydelige psykriatiske distrikt i bergen på tlf. 009 475 131060.



Jeg aftaler med faderen, at jeg så hurtig som mulig vil kontakte personalet på det nævnte psyriatiske distrikt. Vi er enig om, at datteren forløpigt må være på AHV. Faderen er indforstået med at betale for datterens hjemtransport, hvis dette er nødvendig.

Pa grunn av hendes sederede tilstand vil jeg ikke fortsætte den faste behandling med Prozil, men observere indtil i morgen. Har formodelig bruk for en længrevarende antipsykotisk behandling. Faderen nævner, at datteren altid har vært fantasifuld, at hun i længre perioder har røyket hasj, dels i Norge, men formodelig også i København, hvor hun har gået på teaterskole. Nu er hun meget optaget af okkultisme. Fortæller at svigermoderen har vært indlagt på psykriatisk afd. I Bergen, kender ikke årsaken til indleggelsen.

Har tidligere vært i behandling for anorexi/bulimi, objektivt bærer hun ikke præg af dette på nuværende tidspunkt. Nu står differentialdiagnosen mellom en reaktiv psykose eller en toksisk psykose. Har overfor modtagemde personale på afdeling 11 fortalt om, at hun skulle skrive til Gud for å forhindre, at det opstod krig. Har fortalt om, at hun følte sig påvirket gennem radio og fjernsyn. Jeg har kun selv haft en kort samtale med hende, da virket hun ikke objektivt halliucineret. Da jeg vil tale med hende om eftermiddagen, er hun tungt sovende. Ny samtale imorgen formiddag.

Rp.tabl. prozil 25 mg p.n.
Rp.tabl. akineton 2 mg p.n.

Læge Mogens Fogh/ap

Rekvisjon og svarseddel til medikamentbestemmelse i urin

SetMF 31553

Prlægeplateaftryk

AMA
270368

CENTRALSYGEHUSET I NÆSTVED
Centrallaboratoriet

Afdeling for farmakologiske og toksikologiske undersøkelser.
Telefon 53721401, lokal 4049

Prøvetagningstidspunkt den 16/01 1991 kl

Har den pågjeldende røget indenfor 24 timer

Nei
Ja X

Prøven modtaget den
Svaret sendt den

Eventuel medicinindagelse (art, dosis, tidspunkt)

Tbl. Serenase mg 5 d. 09/01-91
Inj. Cisordinol-Acutard mg 50 d. 13/01-91
Inj. Nozinan mg 25 d. 13/01-91
Tbl. Klorpromazin 75 mg d. 10:11:12:13:14:15 januar 1991

Prøven bedes undersøgt for: Til laboratoriets brug. Analyseresultat
Ikke påvist Påvist Labratoriets bemerkninger
Morfin
Kodein
Benzodiazepiner
Metadon
Amfetamin X TLU X
Dextropropoxifen
Kokain X X
Barbiturater
Cannabinoler X kvalitativ X X G cannabinoler pr. Mat creatininium x 10 –3
Cannabinoler X kvantiativ

Antal TLC analyser
Gruppe 1
1 Gruppe 2 Amfi PH: 6
Gruppe 3 Utseende: Normal
Prøven indendt af:A.H.V. afd 11Færgegårdsvej 154760 Vordingborg Svaret sendes til:A.H.V



AMTSHOSPITALET I VORDINGBORG
UNGDOMSAVDELING

270368, AMA dato: 15/01-91

Dato: 16/01 1991

Morfin
Kodein
Benzodiaeptiner
Matadon
Amfetamin: %
Dextropropoxifen
Kokain: %
Barbituratar
Cannabinoler
Urin Ph: 6
Urinudsende: normal
Eventuelt:

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

16.01.91

Har været stille og rolig under indlæggelsen på afd. 11. Har sovet meget. Er stadigvæk medicinpåvirket, svimmel og utilpas. Humper og har smerter i højre glutealregion efter i.m.injektion. forteller, at hun har vært syg, lige siden hun kom tilbake til Danmark efter juleferien den 03.01.91. mens hun var på juleferien, blev hun påvirket af et okkult spil styret av hennes tidligere dansklærer. Hører af og til stemmer, siger, at hun selv kan få dem til at gå væk. Stemmerne siger, at hun skal ungå krigen i iraq.

Virker ved samtalen ikke hallisunert. Virker angst og lettere forpint. Fastholder, at hun gjerne vil tilbake til Norge til foreldrene i Bergen. Forteller, at hun har røget hash, siden hun fik fortaget en abort for godt et år siden.

Forteller, at det var en svær beslutning, som hun ikke ville dele med forældrene for at skåne dem.

Præmorbidt er hun en sart, sårbar og let påvirkelig pige. Fortæller, at dette er grunden til, at hun har valgt kunsten frem for et mer almindelig arbeid. Giver utykk for, at un er god til skuespill. Har fått meget ros. Har det siste halve år været tilknyttet teatergruppen Cantabile 2, hvor hun har fått undervisning, har vært meget glad for dette.

Ved kontakt til kjørselsavdelingen i Næsteved har jeg fået afklaret, at det ikke er mulig på hospitalets regning at transportere hende tilbake til Bergen. Eneste mulighed er, at forældrene henter hende eller betale hjemtransport. Tør ikke flyve. Ville ikke ind i flyveren på indlæggelsesdagen. Stemmerne sagde, at hun ikke måtte flyve, når det blæste.

Indtryk:

Er ikke produktivet psykotisk. Er fuldt og fast overbevist om, at der har foregået et okkult spil, menss hun var i Norge. Mener, at hun er psykotisk med paranoide forstillinger. Er stille og rolig. Den emotionelle kontakt er bevaret. Skal tilbydes rigeligt at spise og drikke, og skal tilbydes beskæftigelse ved ergoterapeut.

Cont. Medicinfri observasjon

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

16.01.91

rp.udgang med personaleledsegning af transport til Bergen.
rp. Fys. Tilsyn med henblik på ultralyd af dypt hæmatom
rp. Urinprøve for medikamenter spec. Cannabinoler
rp. Kontakt til familien med henblik på planlægning af transport til Bergen.

Læge Morgens Fogh/kb

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

17.01.91

Samtale med AMA på afd.11 sammen med en sykepleierskeelev:

AMA forteller, at hun i de sidste uger har haft det psykisk dårligt. Det startede, da hun var hjemme i bergen i julen, hvor folk forsøgte at få hande til at tro, at hun var hjemme i Bergen i julen, hvor folk forsøgte at få hende til at tro, at hun var David Bowie’s mor eller søster, ja endog Månen forsøgte de at fortælle hende, at hun var. Hun siger, at hun hørte stemmer, der sagde til til hende, og at hun også så symboler, der beviste, at hun var månen.

Da hun kom tilbake til teaterskolen Cantabile 2 fortsatte symbolene med å antyde at hun var månen. Hun lægger ikke afstand til disse tanker, men siger samtidig, at hun ikke har dem nu. Hun mener dog, at det var rigtigt, at der var nogle symboler, der antydede, at hun var Månen, ligesom det inen rigtigt, at det var nogle i Norge, der talte til hende.
SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

17.01.91

Derimod mener hun, at hun er særlig udsending i den nu opstådde krig i Mellemøsten. Hun har et slags indre, firdimenensionelt fjernsyn, der siger hende, at hun har en overhængende risiko for at dø, og en risiko, der er større end den almindelige danskers eller nordmands.

Ved samtalen virker hun klar og orientert. Hun er stadig lidt sederet af medicinen. Hun dækker over et betydeligt, paronidt system, som man ind imellom får glimt af. Hun er indforstået med behandling med neturolepticum, hvorfor rp.tabl. Cisordinol mg 4 x 2 dgl.

Hun vil gjerne hjem til Norge, og vi aftaler, at hun – såfremt hendes tilstand ikke ferrværres – vil kunne sendes hjem om en ukes tid, og dette vil hun kontakte sin far om.

Hun er psykotisk og behandlingstrengende, men vil gjerne behandles med medicin og vil også gjerne fortsætte behandlingen, når hun kommer til Norge, og hun kan derfor ikke tvangtilbakeholdes, hvilket jeg heller ikke synes er rimelig, da hun gjerne vil hjem. Hun har haft menstruasjonslignende blødning i 3-4 uker.

Rp. Hgb.
Rp. GU

Hun kan være på åpen afdeling og kan overflyttes til afd. 37.

Overlæge Stig Kastberg/kb



17.02.06

STORSTRØMS AMT
Psykiatrien i Storestrøms Amt
Psykriatisk Center Midt

AMA Mehn-Andersen
Danmarksgade 29 A
7600 Struer

17.02.06
Vedr. aktindsigt

Kjære AMA

Vi har fra den 13.02.06 modtaget dit brev med ønske om kopi av din journal herfra. Undertegnede sender d.d. kopi av samtlige journalsider samt bilag. Dette ifølge avtale med centerchef og overlæge Claus Vigsø.

Med vennlig hilsen

Jane Rasmussen
Ledelsessekretær

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

18.01.91

Telefonopringning fra pt.s far, deroplyser, at han vil hente AMA på torsdag (24.01.91). Jeg gjør ham klart, at AMA stadig er psykotisk, men at hun formentlig vil kunne udskrives og gjennomføre reisen under ledsagelse af ham og uden ledsagelse af plejepersonale herfra på torsdag.

Imidlertid mener jeg, at det er nødvendigt med psykriatisk behandling, også når hun kommer til Norge, og såfremt hun ikke havde ønsket at blive udskrevet dertil, ville vi ikke på eget iniativ have udskrevet dertil, ville vi ikke på eget intiativ have udskrevet hende om en uke.

Jeg har lovet, at vi vil undersøge, om vi kan betale for Agnehes reise til grænsen, når hun udskrives, men har ikke lovet, at vi kan gjøre dette. Endvidere har jeg lovet AMAs far, at han – såfremt han ankommer om onsdagen, kan overnatte her på hospitalet. Han vil meddele os, om dette bliver nødvendigt.

Overlæge Stig Kastberg/kb

18.01.91 Rutineundersøkelse

02 HGb mmol/1 7-11: 8.3


SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

19.01.91

AMA har i dag haft besøg fra teaterskolen, og en af besøgende beder om at tale med personalet på afdelingen. Joost van den Berg oplyser, at AMA kan være så krævende isin higen efter kontakt, at hun frastøder mennesker. Hans indtryk af AMA er tillige, at hun savner accept fra sin famile i forhold til den måde hun bruger sit liv. Familien skule være meget ordentlige borgere. Joost vil gjerne hjelpe os og AMA, hvis det er nødvendig, og hvis AMA vil have det.

Soc.pæd. Steen Larsen/kb

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

21.01.91

AMA klager over at have haft menstruasjonslignende blødning den siste måned. Har haft spiral siden februar 90, ellers uden gener. Regelmæssigt menstrueret, siste menstruation ved juletid, den var helt almindelig. I øvrigt ingen undelivsklager.

Rp. Graviditetstest.
Læge Lis Andersen/kb

22.01.91 Diverse

Graviditetstest negativ



SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

22.01.91

Graviditetstest var negativ, hvorfor vi vil etterkomme hendes ønske om at få spiralen taget ud. G.U.:

Inspektion:

Vulva, vagina: nat. Portio let irrietret ved orificium, hvor der ses let blødning samt lidt slim. Siraltråd in situ.

Spiralen fjernes.

Der ses let blødning. Spiralen inspi
Læge Lis Andersen/kb


SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

22.01.91

AMA er fortsat indstillet på å ta hjem, vil rekreere sig i en periode indtil sommerferien og så vende tilbage til teater Cantabile 2, hvor hun trives godt. Har nogle dage været forkvalmet og haft opkastninget. Har netop nu været nu været nu vært over og fået fjernet sin spiral. Formentlig dreier det seg om en virusinfeksjon.

Fortæller, at faderen vil komme på søndag for at tage hende med tilbake til Norge. Jeg orienterer hende om, at planen er, at planen er, at hun skal indlægges på åben afdeling i Norge. Dette var hun ikke helt forbredt på, men accepterer det. Er ikke i kardex beskrevet psykotisk. Ved samtalen får jeg heller ikke mistanke om, at hun er psykotisk. Klager kun over kvalme og opkastninger, mener at det er bivirkninger af medicinen.

Graviditetstest er negativ. Er indstillet på anden sangerskabsforbyggende metode. Vil gjerne ha styr på det selv. Nevner pessar. Er startet i værkstedet. Er glad for at være beskæftiget med at slibe sten.

Rp. Terrænfrihed efter aftale.
Cont. Medicin uændret.

Læge Mogens Fogh/kb
SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

25.01.91 Brev med lægeopplysninger kopi til:

STORESTRØMS AMT
Ungdomspsykriatisk afdeling

Dato 25.januar 1991

MF/kb
J.NR

LÆGEOPPLYSNINGER vedrørende

AMA , CPR 270368, Ferskenvej 8, 4760 Vordingborg.
Innlæggelse fra 15.01-28.01.1991 her.

22-årig kvinde, som frivillig blev overflyttet fra Københavns amts sygehus Nordvang til ungdomsavdelingen i Vordingborg. Var blevet indlagt i Kjøbenhavn på grund af paranoide psykotiske forestillinger. Det var planlagt, at hun sammen med sine forældre skulle flyve til Bergen for at modtage psykriatisk hjælp der. Imidlertid blev hun så urorig i lufthavnen, at hjemreisen måtte oppgives. Blev istedet akut indlagt på lukket avdeling i København. Er der blevet behandlet med Serenase 5 mg som engangsordination samt nogle dager senere Cisordinol Acutard 50 mg som beroligende indsprøytning. Er ved overflyttelsen til ungdomsavdelingen i Vordingborg ikke preget af produktive, psykotiske forestillinger, men først og fremst sederet af den indgivnemedicin.
Efter overflyttelsen er hun nogle dage på lukket afdeling, overflyttes herefter til ungdomsafdelingen, som er et åpent afnit.

Ved inlæggelsen fortæller hun, at grunden til, at hun ikke ville flyve hjem, var at hun var sikker på, at maskinen ville falle ned på grund av blæsevejr. Forteller om, at hun følte, at hun skulle afværge Golf-krigen.

Har i en lang periode røget temmelig meget hash. Har fået foretaget en abort for ca. Et år siden. Dette har vært et psykotraume. Det er min formening, at dette psykotraume samt omtalte hashmisbruk er årsagen til den paranoide psykose. Ved urinundersøkelse for medikamenter ca. En uge efter indlæggelsen var prøven for prøven for cannabinoler negativ.

Har været i danmark 1 ½ år. Er nu tilknyttet teaterskolen Cantabile 2, er meget glad for dette. Det er hendes plan at vende tilbage til skolen september 1991 efter i en periode at have været hjemme hos forældrene.

Der er planlagt ambulant, psykiatrisk vurdering i Bergen med hendblik på tilrettelæggelse af efterbehandling.

Fra den 17.01.91 har hun fået Cisordinol 4 mg x 2 daglig, har taget denne medicin uden problemer. Har god sykdomsinnsigt. Er i stand til at overholde indgående avtaler. Formentlig kan den ordinerede Cisordinol – dosis langsomt reduseres.

På grund af eczem i mundvigene er hun den 24.01.91 sat i behandling med hydrcortison creme 1% x 2 dagligt på afficerende hudområder.

På grund af 14 dage varende menstruasjonslignende blødning har hun fått fjernet sin spiral. I forbindelse med gynologisk undersøkelse er der foretaget graviditetstest som var negativ.

Med vennlig hilsen

Underskrift: Mogens Fogh

Mogens Fogh
1. reservelæge

STORESTRØMS AMT
Ungdomspsykriatisk afdeling

Dato 25.januar 1991
MF/kb
J.NR

LÆGEOPPLYSNINGER vedrørende

AMA, CPR 270368, Ferskenvej 8, 4760 Vordingborg.
Innlæggelse fra 15.01-28.01.1991 her.

22-årig kvinde, som frivillig blev overflyttet fra Københavns amts sygehus Nordvang til ungdomsavdelingen i Vordingborg. Var blevet indlagt i Kjøbenhavn på grund af paranoide psykotiske forestillinger. Det var planlagt, at hun sammen med sine forældre skulle flyve til Bergen for at modtage psykriatisk hjælp der. Imidlertid blev hun så urorig i lufthavnen, at hjemreisen måtte oppgives. Blev istedet akut indlagt på lukket avdeling i København. Er der blevet behandlet med Serenase 5 mg som engangsordination samt nogle dager senere Cisordinol Acutard 50 mg som beroligende indsprøytning. Er ved overflyttelsen til ungdomsavdelingen i Vordingborg ikke preget af produktive, psykotiske forestillinger, men først og fremst sederet af den indgivnemedicin.

Efter overflyttelsen er hun nogle dage på lukket afdeling, overflyttes herefter til ungdomsafdelingen, som er et åpent afnit.

Ved inlæggelsen fortæller hun, at grunden til, at hun ikke ville flyve hjem, var at hun var sikker på, at maskinen ville falle ned på grund av blæsevejr. Forteller om, at hun følte, at hun skulle afværge Golf-krigen.

Har i en lang periode røget temmelig meget hash. Har fået foretaget en abort for ca. Et år siden. Dette har vært et psykotraume. Det er min formening, at dette psykotraume samt omtalte hashmisbruk er årsagen til den paranoide psykose. Ved urinundersøkelse for medikamenter ca. En uge efter indlæggelsen var prøven for prøven for cannabinoler negativ.

Har været i danmark 1 ½ år. Er nu tilknyttet teaterskolen Cantabile 2, er meget glad for dette. Det er hendes plan at vende tilbage til skolen september 1991 efter i en periode at have været hjemme hos forældrene.

Der er planlagt ambulant, psykiatrisk vurdering i Bergen med hendblik på tilrettelæggelse af efterbehandling.

Fra den 17.01.91 har hun fået Cisordinol 4 mg x 2 daglig, har taget denne medicin uden problemer. Har god sykdomsinnsigt. Er i stand til at overholde indgående avtaler. Formentlig kan den ordinerede Cisordinol – dosis langsomt reduseres.

På grund af eczem i mundvigene er hun den 24.01.91 sat i behandling med hydrcortison creme 1% x 2 dagligt på afficerende hudområder.

På grund af 14 dage varende menstruasjonslignende blødning har hun fått fjernet sin spiral. I forbindelse med gynologisk undersøkelse er der foretaget graviditetstest som var negativ.

Med vennlig hilsen

Underskrift: Mogens Fogh

Mogens Fogh
1. reservelæge

23.01.91

Telefonopringning fra overlæge Lunde, Solli Hospital, Bergen:

Det oplyses, at AMA er på vej ud af sin psykose, og at det ikke er helt sikkert, at hun har brug for indlæggelse, når hun kommer til Bergen. Det aftales, at vi – såsnart hun bliver udskrevet – skriver lægebrev, som medgives AMA til lægerne i Bergen, med henblik på stillingtagen til evt. Indlæggelse.

Overlæge Stig Kastberg/kb

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

23.01.91

Planlægningskonf. På afd. 37:

Det er planlagt, at AMA skal tilbake til Norge i næste uge. Det er mulig, at hun stadig er psykotisk, men hun har ikke sværere produktive symtomer og vil være i stand til at rejse sammen med sin far, såfremt hun ønsker det. Vi fortsætter behandling med Cont. Tabl. Cisordinol mg 4 x 2.

Overlæge Stig Kastberg/ap
SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

24.01.91

Har været lidt i tvil om, hvorvidt hun skulle tage hjem eller blive på ungdomsavdelingen. Har besluttet seg å reise hjem som planlagt, således faderen kommer søndag 27.01, og desammen reiser hjem uden ledsagelse fra hospitalet den 28.01. forteller, at faren har billet.

Ved samtalen frembyder hun intet psykotisk, er en anelse sederet. Vi aftaler dog at nuværende medicin skal fastholdes indtil hjemreisen er overstået.

Rp. Udgang efter avtale
Urinprøven for medikamenter var negativ.
Har kløende, atopisk eksem i munvikegene,
Rp hydrocortison creme 1% til afficerede hudområder.

Det er aftalt, at AMA, når hun kommer hjem til norge, vil gå til sedvanlige læge. Forteller at allergien er opstået efter aborten.

Virker letter trist. Giver utryk for, at hun gjerne vil spille og danse. Det er plage for hende at sy. Dette er hun bestemt ikke ferm til.

Læge Morgens Fogh/kb

SPU (Socialpsykriatrisk Service for unge i storstrøms amtskommune).

Side A:

28.01.91

AMA har i weekenden været psykotisk, bla. Med påvirkningsfornemmelser. Hun er imidlertid istand til at rejse hjem, og faderne er her i dag for å hente hende. Ved samtale med faderen og hende fortæller vi, at vi fremdeles mener, at hun er psykotisk, og at hun trænger til psykriatisk behandling, når hun kommer hjem. Dette er hun indforstået med. Hun fortsætter med Cont. Tabl. Cisordinol mg 4 x 2 og medgives medicin til rejsen. Herudover medgives hun rp. Tabl. Alopam mg 15 p.n., max. x 3 og får 3 tabeletter med.

Udskrives.

Overlæge Stig Kastberg/jap

AMTSHOSPTALET I VORDINGBORG

Medisinjournal


270368 2874 Mehn-Andersen, AMA

Ord. Medicin og anden behandling Sep.
15/01-91 Tbl. Prozil 25 mg pn
15/01-91 Tbl. Akireton 2 mg pn
17/01-91 Tbl. Cisodinol mg 4x2
24/01-91 Hydrocortison crème 1 % abe aleale
28/01-91 Tbl. Aeopam mg 15 p.n. max x 3

01.02.91 Epikrise

Den socialpsykiatriske service for unge i Storestrømt amt.

AMTHOSPITALET I VORDINGBORG

Fortrolig kun til lægeligt brug

Tilhørende journalen

Diagnose

Psychosis paranoides. 298.39.
Abusus cannabis. 304.59

Behandling

Sernase
Cisordinol

Tilrådes

Tabl. Cisordinol 4 mg x 2

4760 Vordingborg,den 01.02 1991

Underskift: Stig Kastberg, overlæge

Etternavn: MA

Tidligere navn herunder fødenavn

Fornavn: AMA

Stilling: ugift

Bopæl: Ferskenvej 8, bakkebølle, 4760 Vordingborg

Cpr: 270368

Fødested: Norge

Inlagt: 15.01.91
Udskrevet: 28.01.91

/ap

EPIKRISE

22-årig kvinde indlagt frivilig, overflyttet fra KAS Nordvang. Er overflyttet fra lukket afdeling, ligsom hun modtages på lukket afdeling. Efter få dage kan hun overlyttes til Ungdomsafdeling, som er åpen. Er indlagt med en paranoid psykose udløst af psykotraume (provokert abort), samt etterfølgende hasjmisbrug. Har gennem flere månder været tilknyttet teaterskole i Vordingborg (Cantabile 2). Er meget glad for dette. Ønsker å uddanne sig som kunstner i Danmark, hvilket virker helt realistisk.

Har vært hjemme på juleorlov i Bergen, hvor hun ikke hadde det altfor godt. Er blevet syk, lige ør hun tog på juleferie. Er herefter blevet mer og mer optaget af paranoid forestillinger, bl.a om at hun skulle forhindre Golfkrigen.

Ved overflyttelsen hertil er hun sederet af den iværksatte behandling (Serenase, Cisordinol-Acutard). Er ikke produktivt psykotisk, men noget sederet af den nævnte medisin. Efter nogle dages medicinpause startes Cisordinolbehandling som anført, da hun fortsat virker plaget af psykotisk angst. Ønsker at komme tilbake til Bergen. Dette sker efter aftale med forældrene. Ved udskrivelsen har hun det så godt, så rejsen skønnes helt forsvarlig.

Har planer om at blive hos forældrene indtil september 91. der er derfor ikke aftalt amb. Efterbehandling via ungdomsafdeling.

p.g.a 14 dages varende menstrasjonslignende blædning får hun fjernet sin spiral. Samtidig tages en graviditetsundersøkelse, som viser seg at være negativ. Urinanalyse en uge efter indleggelsen har ikke avslæret cannabinoler. P.g.a atopisk eksem i munnvigene, har hun fått hydrocortison creme 1% til afficerende hudområder.

Morgens Fogh.





Fortsatt tvunget psykriatisk veiledning av mine foreldre, nå ved Solli sykehus i Fana bydel, Bergen 1991
24.01.91 Solli journal
24.01.91 Solli journal

Vestlandets Nervesanatorium Solli
5050 Nesttun
telefon 05 131030

NESTTUN 24.01.1991

Poliklinikken her.

Vedr. AMA Mehn-Andersen, f. 270368 Trymsv. 4, 5050 Nesttun.

Den 16.1.d.æ. tlf fra Vordingborg i Danmark om pas. Hun var da innlagt der. Det var da spørsmål om innleggelse her.

Pas. Var innlagt grunnet psykose, misbruksproblematikk var også nevnt.

Siden tlf. fra overlege Stig Kastberg, Vordingborg. I samtale i går gikk det fra at hun var innlagt på ungdomsavd. Det gikk bedre med henne. Ambulant opplegg videre var ønsket.

I dag tlf. fra pas. Far, Øivind Mehn-Andersen. Han opplyste om at han reiste til Danmark og henter pas. De kommer til Bergen tirsdag 29.1. med nattoget. Han ber om time ved poliklinikken her.

Det er ønskelig med time onsdag for kartlegging og vurdering av tilstand og behov, resepter.

Pas. Far forteller pr tlf. i dag at pas. Har vært hyperaktiv siden barneår, har spiseproblemer, anoreksi?

Faren ringer tirsdag formiddag for å avtale fremmøtetidspunkt onsdag.

Det følger oppl. Med om pas. Fra Danmark, faren har det med.

Pas. Far er Øivind Mehn-Andersen, tlf. arb. 299040, priv. 131438

Nesttun 24. januar 1991

Hagbart Lunde
lege

Vestlandets Nervesanatorium Solli
5050 Nesttun
telefon 05 131030

NESTTUN 24.01.1991

Poliklinikken her.

Vedr. AMA, f. 270368 Trymsv. 4, 5050 Nesttun.

Den 16.1.d.æ. tlf fra Vordingborg i Danmark om pas. Hun var da innlagt der. Det var da spørsmål om innleggelse her.

Pas. Var innlagt grunnet psykose, misbruksproblematikk var også nevt.

Siden tlf. fra overlege Stig Kastberg, Vordingborg. I samtale i går gikk det fra at hun var innlagt på ungdomsavd. Det gikk bedre med henne. Ambulant opplegg videre var ønsket.

I dag tlf. fra pas. Far, Øivind Mehn-Andersen. Han opplyste om at han reste til Danmark og henter pas. De kommer til Bergen tirsdag 29.1. med nattgoet. Han ber om time ved poliklinikken her.

Det er ønskelig med time onsdag for kartlegging og vurdering av tilstand og behov, resepter.

Pas. Far forteller pr tlf. i dag at pas. Har vært hyperaktiv siden barneår, har spiseproblemer, anoreksi?

Faren ringer tirsdag formiddag for å avtale fremmøtetidspunkt onsdag.

Det følger oppl. Med om pas. Fra Danmark, faren har det med.

Pas. Far er Øivind M-A, tlf. arb. 2990xx priv. 1314xx

Nesttun 24. januar 1991

Hagbart Lunde
lege


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]