It is currently Mon Feb 19, 2018 3:16 pmPost new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: "Brudd i fosterhjemsfamilier"
PostPosted: Thu Oct 12, 2017 8:29 am 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 757
Mange fosterhjemsfamilier gir visstnok opp, noe som medfører lite kontinuitet i barnevernsbarnas omsorg:

Vil ha nye tiltak for å berge fosterfamilier
https://www.nrk.no/trondelag/vil-ha-nye ... 1.13727206

Mine egne barn skulle nå ha vært i fosterhjem, om barnevernet hadde fått det som de ville. En av tingene barnevernet problematiserte, var "mange flyttinger".

Enda flere flyttinger venter barn som blir tatt fra biologiske familier som "flytter mye". Ikke overraskende, siden barnevernets logikk aldri er logisk. Barnevernsfagets misjon er svært ofte nettopp å forsøke å legitimere det ulogiske.

Artikkelen viser ellers noe av det som virker belastende på fosterfamiliene, ifølge en teamleder i barnevernet: "– Det er en stor «pakke» som følger med. Det er ofte mange rundt barnet, både instanser og biologisk familie som er inne i bildet, sier Lønnum."


Det er åpenbart at barnevernet systematisk forsøker å gjøre denne "pakken" mindre problematisk ved å stenge de (plagsomme) biologiske foreldrene ute av barnas liv. Det gjør kanskje livet lettere for barnevernet og fosterfamiliene, men hjelper ikke barna.

(En viktig faktor som ikke nevnes her er imidlertid at også fosterfamiliene skal forholde seg til barnevernet, og dette kan være vanskelig både for biologiske familier og fosterfamiliene. Årsaken er naturligvis at ethvert "samarbeid" med barnevernet alltid betyr at man legger seg flat for barnevernets direktiver og vurderinger).


Om jeg ikke husker feil, sto det i barnevernets begjæring at jeg selv skulle ha samvær med mine egne barn 2-3 ganger i året om barnevernet i hjemkommunen hadde fått det som de ville.

Det gjorde de jo ikke, og det har medført at barna våre i dag lever i utlandet uten andre problemer enn at de noen ganger savner et Norge som har forkastet dem. Folk vi omgås her sør vet stort sett ikke at både min kone og jeg mangler "omsorgsevne". I vår livssituasjon og i landet vi bor i får dette unektelig et komikkens skjær over seg. Og kanskje skyldes den økende bevisstheten rundt norsk barnevern i utlandet det faktum at utlendingene ikke klarer å se den omsorgssvikten som barnevernet fastholder.

Den beste måten samfunnet kan unngå "brudd i fosterfamilier", er selvsagt å la være å ta dem bort fra foreldrene. Bedraget i dag er at de aller fleste av oss tror at det høye antallet omsorgsovertakelser er nødvendig.

Mens min egen erfaring - mens vi nå er på 5. året som barnevernsflyktninger - er at nettopp det at vi klarte å unngå omsorgsovertakelse, har reddet barna.

Jeg øyner ikke noe håp for Norge før jeg begynner å lese overskrifter av typen:

-Vil ha nye tiltak for å berge familier

Foreløpig er interessen for en slik tilnærming lav hos norske politikere.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Brudd i fosterhjemsfamilier"
PostPosted: Fri Oct 13, 2017 11:37 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6366
Location: Oslo
  

I min erfaring er det også slik: Det er ganske påfallende mange tilfeller jeg har vært borti hvor fosterforeldre skiller seg. Det er mulig at de har forsøkt å bøte på en skrantende ekteskap med å ta et fosterbarn inn i huset, men det bringer nok mere krangling og disharmoni med seg enn de hadde tenkt.

At fosterforeldre gir opp, og sender fosterbarn tilbake til barnevernet, er jo nærmest dagligdags. Det er nok enda en illustrasjon av at idyllen om at foster-forhold er idylliske og "akkurat som biologiske familier" er en usannhet av de helt store.

"Barnevernets logikk [er] aldri logisk. Barnevernsfagets misjon er svært ofte nettopp å forsøke å legitimere det ulogiske." er en god karakteristikk.
  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]