It is currently Thu Mar 28, 2024 8:14 pm



Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Mer om mediene i kjølvannet av barneombudets utspill
PostPosted: Thu May 26, 2016 10:03 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
Fellesorganisasjonen følger opp barneombudets nylige utspill angående mediedekning av barnevernssaker.

http://www.dagbladet.no/kultur/mediedek ... n/60139783

Vi får begynne fra begynnelsen, og kommentere overskriften:

"Mediedekning av barnevernssaker en merbelastning for barn"

Ja, forutsatt at barnet ikke er utsatt for et offentlig overgrep, slik mange fagfolk har uttrykt bekymring for, kan det tenkes at presseomtale er en merbelastning. I de tilfellene hvor barna utsettes for overgrep i regi av barnevernet, er det imidlertid taushet som er vondt for barna. Dersom pressen tier om dårlig barnevernsarbeid, kan dette være både et svik og et overgrep mot barnet.

Videre litt vilkårlig:

"Undersøkelser viser at åtte av ti familier som er i kontakt med barnevernet er fornøyd med det samarbeidet og den hjelpen de får"

Dette sitatet er morsomt, fordi det uttrykker pressens udugelighet i en eneste setning. Utsagnet er gjentatt og gjentatt av barnevernsaktører i over et halvt år, men ikke en eneste journalist har stilt spørsmål ved hvorfor dårlig tolkning av dårlig vitenskap fremstilles som sannhet. Journalistene trives godt med å sove i timen, og bør kanskje ikke vekkes, mens de sosiale mediene overtar som samfunnets vaktbikkjer.

" Barnevernet har behov for og strekker seg langt for å samarbeide godt med foreldrene."

- Ja, akkurat slik ønsker vi at det skal være. Vi tror også at det er sånn. Helt til vi møter barnevernet ansikt til ansikt og forstår at realiteten er svært annerledes. Virkeligheten kan man blant annet lese om her på dette forumet, hvor mennesker av kjøtt og blod forteller hvordan "samarbeidet" med barnevernet har fortont seg.

"Likevel må barnevernet i noen tilfeller, etter grundig vurdering, overta omsorgen for et barn, mot foreldrenes vilje. Det er som regel disse historiene vi blir kjent med i media. Dette gjelder saker hvor barnet utsettes for omsorgssvikt, som for eksempel fysisk og/eller psykisk vold."

Her står det "mot foreldrenes vilje", men det skulle vel egentlig stått "mot foreldrenes og barnas vilje".

Ellers har barnevernet definisjonsmakten med tanke på omsorg og "godt foreldreskap". De bruker skjønn og de synser: Selv har jeg en flat inntoning med barna når de står på rulleskøyter = omsorgssvikt. Jeg har et keitete samspill med spedbarnet = omsorgssvikt. Jeg klarer ikke å sette barnas behov foran egne = omsorgssvikt. Barna roper "p..e" i frikvarteret, det vil si at barna "seksualiserer", far kan være pervers, vi vet ikke = omsorgssvikt. Jeg snur meg ikke når Ole kommer inn stuedøren =omsorgssvikt.

"Barnevernet er avhengig av at journalister og redaktører forvalter god presseskikk og er klar over hvor komplekse og vanskelige barnevernssaker er."

- Ja, flott formulert. Og god presseskikk betyr kanskje autoritetstro og statslojale medier? Vil du ha en låsesmed eller en tannlege til å behandle tannpinen din? Vanskelige og komplekse barnevernssaker bør kanskje nettopp ikke forvaltes av barnevernet? De har ikke kompetansen, de har ikke en relevant forståelse av familier, de mistenkeliggjør og de feiltolker både foreldre og barn. All erfaring tilsier også at barn som ikke utsettes for reell vold, seksuelle overgrep eller uavhjelpelig vanskjøtsel bør hjelpes der de er. Helst av andre enn barnevernet som vanligvis ikke spør hvilken type hjelp familiene selv ønsker.

"Ansatte i barnevernet skal alltid ha barnets beste for øye, også når det står i konflikt med de voksnes behov."

- Selv flyktet vi og ivaretok dermed det som var barnas uttrykte ønske: Å være hos mor og far. Barnevernet ville fjerne dem, selv om de erkjente at de regnet med at barna ikke ønsket dette.

Det er jo ikke lett å orientere seg i dette terrenget når de som gjør barnas vilje, har et "voksenperspektiv", og de som gjør det motsatte av hva barna ønsker, "har barnas beste for øyet". Med et slikt utgangspunkt blir gråtende barn båret bort av politi nærmest et bevis for godt barnevernsarbeid.

Å snakke om "voksnes behov" er uansett en dårlig kamuflert hersketeknikk som forsøker å fremstille foreldre som egoistiske og selvopptatte. Sannheten er derimot at foreldrene svært ofte taler barnets sak, fordi barn og foreldre ikke sjelden har sammenfallende interesser.

Det er mye som kan kommenteres, men la meg nøye meg med denne til slutt:

"Barnevernet har et stort og viktig ansvar, å stå opp for tryggheten, for barna - alltid."

Som logo i en kommunal e-post eller som slagord er setningen fortreffelig. Den kan også anvendes i festtaler og ved jubileer. Som en målbeskrivelse av barnevernets arbeid er den brukbar. Setningen har etter min mening likevel lite med innholdet i det jeg selv har opplevd av dagens barnevern å gjøre.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mer om mediene i kjølvannet av barneombudets utspill
PostPosted: Fri May 27, 2016 7:32 am 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
Og her enda en artikkel, denne gangen fra nestor og premissleverandør for barnevernet gjennom mange år, professor Willy Tore Mørch:

Barnevernets taushetsplikt og medienes samfunnsansvar
http://nordnorskdebatt.no/article/barne ... shetsplikt

La meg begynne et stykke ut i artikkelen:

"Leder av pressens faglige utvalg, Kjersti Løken Stavrum sa i Dagsnytt 18 samme dag at det er alvorlig for familien å få en omsorgsovertakelse. Det har hun rett i men det er mye alvorligere for et barn som burde fått en omsorgsovertakelse å ikke få det."

- Ja, at dette er holdningen både til Mørch og barneverntjenesten generelt, vet vi. Utsagnet betyr i klartekst at det er bedre at barn ødelegges av barnevernet, enn at de ødelegges av foreldrene. Holdningen gjenspeiles også i det økende antallet omsorgsovertakelser, som ikke har noen fornuftig forklaring utifra de generelt svært gode oppvekstvilkårene for barn i Norge.

"Foreldrene er den sterke part uansett hvor ressurssvake de er. Barnet er uskyldig og den ubestridelige svake part."

- Tja, det er vel barnevernet som er den sterke part i barnevernssaker, og professor Mørch gir dem en legitimitet som de kanskje ikke bør ha. Foreldrene har lite å stille opp med, og barna enda mindre. Når barnet er den svake parten, skulle man håpe at barnevernet talte barnets sak, slik de sier at de gjør.
I praksis er det ofte foreldrene som målbærer barnas interesser, selv om barnevernet og Mørch ikke vil erkjenne dette.

"Åtte av 10 omsorgsovertakelser er uten store konflikter."

- Det høres merkelig ut. Like merkelig som at 57 prosent av foreldre som mister barna skal være fornøyde med barnevernet. Det stemmer dårlig med det faktum at en stor andel av sakene går videre til Tingretten.

"Det er et godt råd å være mistenksom når foreldre som er fratatt barnet roper på rettferdighet for seg selv. Det er en kjent sak at innsikt om egen manglende evne som trygg omsorgsgiver er beskjeden i mange tilfeller."

- Ja, at barnevernet er mistenksomme, vet vi godt. De mistenkeliggjør og spekulerer. De kan fortsette år etter år, og stadig komme med noe nytt, for de har uinnskrenket adgang til norske hjem. For øvrig er utsagnet en helt typisk måte å svartmale motstanderen på: Barnevernet tenker på barnet, mens vi foreldre bare tenker på oss selv. Når professoren omtaler foreldrenes beskjedne selvinnsikt som en "kjent sak", er det en raffinert form for skittkasting fra en akademiker. Det er uheldig dersom fagmiljøene som styrer utviklingen innenfor barnevern har slike generelle holdninger til foreldre.

Foreldrene er barnas viktigste ressurs. Ressurssvake foreldre er også helt uerstattelige for barna. Dette enkle premisset burde være grunnleggende når akademia legger føringer for barnevernet.

"Både media og barnevernet kan bidra til å gjøre fremstillingen av barnevernets arbeid mer sannferdig."

Den beste måten barnevernet kan redusere kritikken på, er å endre praksis. Man kan forsøke å tette alle hull slik at tønnen med råtten fisk ikke lukter. Men det vil likevel være en tønne med råtten fisk.

Og til slutt:

"Barnevernet har på vegne av samfunnet omsorgsansvaret for barn som ikke kan bo hos sine foreldre. Da kan det ikke risikere å miste legitimitet ved stadig gjentagelse av ensidig negativ og uriktig omtale i media."

At barna som havner under barnevernets omsorg ikke får det bedre, drøftes sjelden av dem som leverer premissene for denne praksisen. Mørch og Raundalen snakker om at barnas hjerner skades hjemme hos mor og far, men spør ikke om det å rive livsgrunnlaget fra et barn kan ha bivirkninger. Den manglende problematiseringen av hva som skjer med barna etter omsorgsovertakelsen er både påtagelig og urovekkende.

At barn "ikke kan bo hos sine foreldre", er i høy grad en subjektiv vurdering, oftest ikke evidensbasert, og ofte gjort i en atmosfære der barnevernet ikke klarer å føre samtaler med familien, men selv har blitt part i konflikten slik at de ikke er i stand til å vurdere barnas situasjon. Dialogen strander, og tiltakene virker ikke eller virker mot sin hensikt. Barnevernet kan forsøke å kompensere egen inkompetanse ved å begjære omplassering.

Ja, det er farlig når myndighetene mister legitimitet ved negativ mediaomtale. Slike myndigheter risikerer å falle, for åpenheten tåles dårlig over tid. Totalitære regimer mener alltid at kritikken er "negativ og uriktig". De bøter de på dette ved å innsette myndighetslojale redaktører, begrense internett og pålegge mediene sterk sensur.

Kanskje kommer dette også til Norge.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mer om mediene i kjølvannet av barneombudets utspill
PostPosted: Sun May 29, 2016 2:12 pm 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Rune Fardals appell ved demonstrasjonen i Trondheim 28 mai 2016 er relevant her. Det dreier seg om barnevernets "undersøkelser", slik som "8 av 10 er fornøyd ...."

Demonstrasjon mot barnevernet, Trondheim
Rune Fardal, på youtube, 28 mai 2016

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]