It is currently Tue Nov 20, 2018 4:47 pmPost new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Det hardner til med straffesaker mot familiemedlemmer
PostPosted: Mon Dec 11, 2017 7:16 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6869
Location: Oslo
  

Det hardner til med straffesaker mot familiemedlemmer

Det er liten tvil om at myndighetene kommer til å gå stadig sterkere ut mot mennesker – både foreldre og andre – som er rammet av barnevernet og som i sin desperasjon kommer med mer eller mindre klare trusler mot de barnevernsarbeiderne som har skadet familien.

Når det gjelder at barnevernsofre fremsetter direkte trusler, må man regne med at myndighetene kommer med sanksjoner, både fengselsstraff og annet.

Det nytter knapt å henvise til ytringsfrihet i sånne tilfeller. Ytringsfriheten omfatter ikke ulovlige handlinger, trusler om slike, eller oppfordringer til det.

Bestemor tiltalt for trusler: «Fra i dag bør du passe på dine egne barn veldig godt»
Nordlys, 10 desember 2017

"Ei kvinne i 50-årene i Troms er tiltalt for trusler etter at hun i sommer la ut ei melding på facebook der hun angriper barnevernet."
*
"«Er dere ikke ferdig med løgn og atter løgn. Tenk og ødelegge. Tenk å være så forbanna sleip», lyder det i meldinga."
*
"«Fra idag bør du passe på din egne barn veldig godt. Du bør se deg veldig godt rundt hvor enn du er. Nå har ikke jeg noe og tape men du har», heter det i meldinga som kvinnen la ut på sin åpne facebook-profil.
    I meldinga blir også ei jordmor beskyldt for å være korrupt."


Forbudet mot trusler gjelder naturligvis ikke bare i barnevernsspørsmål, det er generelt. Og når truslene fremsettes mot offentlige tjenestemenn, mobiliseres det offentlige systemet for å beskytte de ansatte. At barnevernet eventuelt selv har brutt loven, for eksempel lyver, hjelper ikke for ofrene for barnevernstiltak, enda så tragiske barnevernets tiltak måtte være for familiens barn.

Det er liten tvil om at norske myndigheter kommer til å være mer og mer omhyggelig med å prøve å stoppe alvorlig opposisjon og kritikk mot barnevernet gjennom å bruke straffeloven. Det virker også som om det over tid har vært en økning i barnevernsansattes bruk av anmeldelse av familier som uttaler/skriver ting som "er egnet til å framkalle alvorlig frykt".

Jeg tror det er nødvendig at barnevernsofre tar inn over seg at konflikter med barnevernet ikke kan bedømmes som en vanlig, ufarlig uenighet mellom mennesker – mellom to velmenende parter som begge kjemper med fornuft og vennlighet for sitt syn på hva som er til beste for et barn. Barnevernet og alle deres allierte, ymse eksperter og hjelpere som er ansatt eller hyret inn av systemet, er av staten gitt en overveldende fortrinnsrett i å "definere virkeligheten". Så lenge det norske folk lar politikere og andre fortsette å forsvare og bygge videre ut det nåværende systemet, er resultatet slik som øyensynlig i denne saken.

*

Bestemor tiltalt for trusler: «Fra i dag bør du passe på dine egne barn veldig godt»
Helgeledingen, 11 desember 2017

  
  
  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Det hardner til med straffesaker mot familiemedlemmer
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 6:04 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 910
Akkurat nå går det flere saker der barnevernsofre må møte i retten tiltalt for hets, trusler, ærekrenkelser o.l. mot barnevernsansatte.

Det er vanskelig for utenforstående å ha noen klar mening om det eksakte innholdet i disse sakene. Det dreier seg om opphetede uttalelser på facebook og denslags.

Men det er lett å ha noen mening om hva et økende antall slike saker betyr. Slik jeg ser det tyder utviklingen på at myndighetene har få ambisjoner om reelle og dyptgripende endringer av barnevernet. De griper derfor an problemet fra motsatt side: De skjerper ambisjonene om å få redusert kritikken mot barnevernet.

Dette betyr blant annet at de slår hardere ned på kritikk og utsagn som kan tolkes å være lovstridig. Utsagnene må avveies opp mot ytringsfriheten og den rett og plikt vi som brukere og ofre av systemet har til å varsle og opplyse befolkningen om det som foregår. Endel saker vil befinne seg i en gråsone. Etterhvert blir vi alle likevel mer redde for hva vi skriver, også her på forumet.

Det uttales mye fra myndighetene som kan gi håp om fremvekst av et nytt og bedre vern av barn.

Den faktiske og reelle utviklingen er imidlertid enn så lenge entydig. Barnevernet får utvidet sitt mandat. Familiene har mindre adgang til å stoppe barnevernets inntog i privatlivet. Barnevernet får tilført mer ressurser. Det slås hardere ned på det man oppfatter som krenkende og truende uttalelser fra ofrene i dette systemet. Familienes rettigheter er svekket.

Tvang og straff forsøkes for å dempe uttrykkene på økende frustrasjon og misnøye med barnevernets arbeid.

Ingen bør derfor la seg lure av søtsnakk fra politikere. Ingen bør tro på positive endringer før endringene kommer. Vi bør være som tvileren Thomas, og ikke tro noe før vi kan se det, kjenne og ta på det.

Enkelte bekjente av oss sier at barnevernet nå får så mye kritikk at det snart må være trygt å vende tilbake til Norge. Spørsmålet er imidlertid om den massive kritikken fører til forbedringer. Endrer barnevernet sin praksis som følge av den omfattende kritikken?

Selv om der kan være enkelte lyspunkter her og der, er svaret et rungende "nei!".

Situasjonen innenfor barnevern blir faktisk bare verre og verre, selv om politikerne bruker en retorikk hvor man stadig sender ut signaler som til forveksling kan gi forhåpninger om at betydningsfulle reformer er like rundt hjørnet.

Min analyse er at nødvendige forbedringer ikke er like rundt hjørnet. Barnevernet kan ikke endres uten tvang anvendt utenfra, fra de ansvarlige myndigheter. Og foreløpig finnes ikke politisk vilje til å gripe inn mot barnevernet.

Kampen mot barnevernet bør føres med denne vissheten i bunn.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]