It is currently Thu Mar 28, 2024 12:55 pm



Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Samtaler eller avhør? Undersøkelse eller etterforskning?
PostPosted: Wed Jan 03, 2018 6:26 am 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
Foretar barnevernet undersøkelser, eller driver de etterforskning? Har de samtaler med barna, eller dreier det seg i realiteten om avhør?

I en sak på facebook har Fylkesmannen kritisert barnevernet for å ikke ha snakket tilstrekkelig med barn, eller ikke å ha snakket med dem i det hele tatt. I første omgang høres dette ut som relevant kritikk. Tilsynelatende kan det blant annet dreie seg om tilfeller hvor barnevernet har henlagt saker, uten å ha snakket med barna. Fylkesmannen er gjerne mest bekymret når barnevernet ikke har invadert og endevendt familiene.

Selvsagt bør barn involveres i barnevernsprosesser. Jeg stiller meg likevel spørsmålet. Ønsker vi at barnevernet skal snakke med barna våre? Og bør samfunnet tillate at en etat som i realiteten driver bevisinnsamling for eventuell overtakelse har uhemmet adgang til barnas hjerter og hjerner?

I vår egen sak har både barnevernet og kontaktlærer hatt "samtaler" med barna. De hadde fri tilgang til barna fordi vi sto overfor trusselen om "økt bekymring" (=akuttvedtak/begjæring) dersom vi ikke tillot at barrnevernet kunne ha ukentlige samtaler med barna på skolen. Vår eldste datter refererer samtaler av typen "Er det sånn at pappa gjør sånn og sånn?" eller "Vi forstår at du har det vanskelig hjemme." Godteri på bordet i et lite rom. Invitasjon til pizzarestaurant for "å snakke litt". Uttak fra klassen i tide og utide som hun opplevde forstyrrende. Også besøkshjemmet hadde "samtaler" med barna, tydeligvis på instruksjon fra barnevernet.

Hvordan kvalitetssikres slike samtaler som barnevernet har med barna våre? I vår egen sak satt jeg selv på et tidspunkt i "avhør" hos to kvinnelige barnevernsansatte som spekulerte fritt rundt barnas "seksualisering". Ingen kvalitetssikring. Barnevernet og tydeligvis også skolens ansatte hadde ubegrenset anledning til å drive med ukvalifisert utspørring av barna.

Avhør på barnehusene - som likevel er det mest kvalifiserte vi har - er omdiskutert. Selv med de mest kompetente fagpersoner på plass, viser det seg at avhørene er beheftet med stor usikkerhet? Men "samtaler" med barna på skolen tar vi lett på. Da er det greit at personell uten ditto kompetanse sorterer skitt og kanel, og tar skitten videre med seg til Fylkesnemnda.

Barnevernets samtaler med barn kan få svært alvorlige konsekvenser for familien og barna. Hva som blir sagt, hvordan samtalen foregår, og i hvilken grad barna presses eller ledes er utenfor enhver kontroll. Likeså hvorledes samtalen blir gjengitt og om barnas utsagn blir vridd og vrengt på. Likevel kan disse "samtalene" brukes som bevis i omsorgsovertakelsessaker. "Straffen" i slike saker er i realiteten verre enn i de aller fleste straffesaker.

Særlig skolene, og kanskje også barnehagene, ser ikke ut til å ha betenkeligheter med å være en slags barnevernsfilial hvor barn kan monitoreres og avhøres. Kanskje fordi også skolens ansatte kan ha fordeler i barnevernssaker, gjennom fosterhjems- og beredskapshjemordningen. Empati og omtanke for barn kan tilfeldigvis også være lønnsomt.

Problemet med barnevernet er at ting ikke kalles ved sitt rette navn. Tiltak er egentlig overvåkning. Undersøkelse er egentlig etterforskning. Samtaler er avhør. Og den såkalte rettsprosessen i enden av alt dette, som kan foregå i nemndas lokaler i etasjen under Fylkeslegen eller Bufetat, har langt større konsekvenser for de impliserte enn grove kriminalsaker.

Det er snakk om å få livet lagt i ruiner.

Rettssikkerhet på et lavmål, med en liksom-rettsprosess som avgjøres i en liksom-domstol av en liksom-dommer i forvaltningsapparatet. Og her leses "samtalene" opp som sannheter.

Fylkesmannen må gjerne kritisere manglende samtaler med barn. Fylkesmannen har allltid et irrelevant fokus som til forveksling kan virke viktig og fundert. Men jeg har tilgode å høre om en eneste omsorgsovertakelse som ble avverget fordi Fylkesmannen grep inn.

Vi bør være realistiske: "Samtalene" med barn er i virkeligheten avhør av barn, utført av ukyndige og ofte forutinntatte personer på en måte som feier enhver rettssikkerhet til side og som i siste instans er et hasardspill med barnas fremtid.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Samtaler eller avhør? Undersøkelse eller etterforskning?
PostPosted: Thu Jan 04, 2018 9:14 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Jarlsberg Avis har en leder, uten motforestillinger, om hvor viktig det er å "snakke med barna". Naturligvis har de hatt Raundalen til å holde foredrag på en "planleggingsdag".

Snakk med de det gjelder
Jarlsberg, 3 januar 2018

Lederen har kommentarfelt. Jeg la inn følgende:


"Marianne Haslev Skånland
    Snakket med barn har barnevernet gjort i årevis, uten at det hjelper det aller minste. Barnevernet tolker i hytt og vær, slik at det passer med deres formål: å få makten over barn. Dette er de lært opp til. De eneste barn barnevernet hører på, er de som uttrykker misnøye med foreldrene. I alle andre tilfeller later barnevernet som om det barna sier, er usagt, eller at foreldrene har terrorisert dem til å si det. Men også misnøye med foreldrene er bordet som fanger barna. Da er løpet kjørt, og barna får ingen mulighet til å ombestemme seg og komme hjem senere, når de opplever hva et liv under barnevernet egentlig er.
    Det heter seg at "Barn er utrolig lojale mot foreldrene", som om dette er en lojalitet de er innpisket til å vise og føle, av egoistiske, nærmest demoniske foreldre. Virkeligheten er ikke at det er utrolig eller at det dreier seg om lojalitet. De føler en naturlig samhørighet med foreldrene. Det springer ut av et nyttig instinkt: De vet følelsesmessig at ingen andre har følelser for dem, ingen andre beskytter og hjelper dem som foreldrene gjør. (Bare se på statistikker over barnevernets resultater - de er forferdende og har vært det i årtier, kanskje alltid.)
    De gjensidige følelsene mellom barn og foreldre som får dem til å søke sammen er kjent under navnet kjærlighet.
    Om samme emne som lederen her skriver om:

"Samtaler eller avhør? Undersøkelse eller etterforskning?"
http://www.mhskanland.net/page47/page473/page473.html"


  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]