It is currently Thu Mar 28, 2024 4:08 pm



Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Barnevern, Marit Skivenes og andre land
PostPosted: Fri Apr 20, 2018 9:23 pm 
Offline
Rang: Storbruker

Joined: Fri May 29, 2015 2:49 pm
Posts: 906
I denne artikkelen fra 2016 ser vi litt om barnevern i ulike europeiske land, og sammenligninger:

Både store og små forskjeller mellom barnevern
https://www.forskningsradet.no/prognett ... 4017697786

Det er professor ved Universitetet i Bergen, Marit Skivenes, som har ledet et internasjonalt forskningsprosjekt, som uttaler seg i denne artikkelen.

Det står mye interessant i artikkelen, men jeg vil nøye meg med å kommentere noen få utdrag.

Det er lett for at man har mer tiltro til en professor ved et universitet, enn til forskere ved ulike høyskoler som kontinuerlig driver forutsigbar forskning på oppdrag fra Bufdir. Men jeg stusser litt etter å ha lest noen av Marit Skivenes sine uttalelser.

"De fleste tror nok at det er barnevernet som bestemmer om et barn skal tas fra foreldrene.
Men både i Norge, Finland, USA og England er det domstoler som tar beslutninger om omsorgsovertakelser. I Norge har vi 12 fylkesnemnder for barnevern og sosialsaker som avgjør."


– Selv om det både i Norge og de fleste andre land er domstoler lik våre fylkesnemnder som tar disse alvorlige avgjørelsene, så er det de barnevernsansatte som må tåle all kritikken gjennom mediene, minner Marit Skivenes om.

Vi ser at Marit Skivenes uttaler seg som en hvilken som helst barnevernssjef i en hvilken som helst kommune kunne gjort. Det er nokså frustrerende å se at en godt utdannet forsker likestiller en domstol med et forvaltningsorgan.

Det er kanskje ikke så nøye at Norge lar den utøvende makt ta beslutninger som i andre land er tillagt den dømmende makt? Maktfordelingsprinsippene i en rettsstat; er det bare staffasje som vi kan kaste overbord? Og er det virkelig fylkesnemnda som bestemmer, når barnevernet får gjennom 90 % av sakene de fremmer for dette beslutningsorganet, som overhodet ikke er en domstol?

Logikken i dette er at bonden som kjører kua til slaktebenken, kan peke på slakteren og frasi seg ethvert ansvar for at kua havner på middagsbordet.


Når det gjelder den internasjonale kritikken mot Norge, uttaler Skivenes dette:

"– Den internasjonale oppmerksomheten mot norsk barnevern har mange ulike sider. Det er vanskelig å forklare dette på en god måte. Men jeg tror at Norge har fått et dårlig rykte som gjør det lett å henge seg på med mer internasjonal kritikk, slik vi ser at enkelte utenlandske politikere har gjort.

– Vi ser også at i enkelte saker har religiøse bevegelser med forgreininger over mange land vært villige til å mobilisere. De har organisert demonstrasjoner og aksjoner på sosiale medier, påpeker Skivenes."


Vanskelig å forstå? Religiøse bevegelser? Det er altså ikke noe med selve barnevernet, og måten barnevernet jobber på, som er noe av årsaken til den massive kritikken?

Jeg hadde kanskje forventet en mer analytisk tilnærming til dette spørsmålet fra Skivenes.


Til slutt nok et herlig sitat som kunne kommet fra en hvilken som helst norsk barneminister, Bufdir-direktør, BUFETAT-regionsleder eller barnevernssjef:

"– Vårt system, som mange andre lands systemer, er svært nøye på at rettssikkerheten for foreldre og barn blir ivaretatt i omsorgsovertagelsessaker."

Men her er det er altså en anerkjent forsker ved et universitet som uttaler seg. Er det mulig å drive med barnevernsforskning på heltid, og samtidig vite så lite om realitetene i barnevernsprosessene?

Det er alltid godt når vi får vite hvor forskerne står, og denne artikkelen sier mye om nettopp det.

Om ikke forskerne er kritiske, så må i alle fall vi som leser deres rapporter være det.

Dessverre.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Barnevern, Marit Skivenes og andre land
PostPosted: Sat Apr 21, 2018 9:05 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Ja, det gir kraftige signaler om hvordan det står til. Det er nyttig med slike uttalelser fra Skivenes og andre, det gjør det glassklart at det ikke kommer til å komme noen som helst ny retning fra de kretser de tilhører.

Grunnen er at universitetene aldri har startet barnevernsstudier på fritt grunnlag. De er blitt inkorporert i universitetene. De startet stort sett som opplæring for blivende barnevernere, så fra opplæring til studium, så inn i universitetene, med tilhørende forskning.

Noe lignende er skjedd i store områder:
"skole" --> "høyskole" --> "universitet"

Siden våre høyskoler og universiteter drives av staten eller iallfall er avhengige av statlige bevilgninger, kan også staten regulere virksomheten gjennom bevilgninger. Når staten tilbyr umpti millioner til etablering av barnevernsutdannelse og ikkeno til en del andre fag, og når yrkeslivet er sterkere i statens politiske hender enn i en del andre land, sier det seg selv at en høyskole eller et universitet som vil ha studenter og fremgang, fester seg ved at hvis de lager et studium for det-og-det, får de ressurser.

Jf Udgaard:
"Her kan vi lære litt av østeuropeernes erfaringer. Da deres monolittiske ettpartistater brøt sammen, fikk tanken om "det sivile samfunn" en kraftig oppblomstring: Behovet for sterke og selvstendige institusjoner som er uavhenige av statsmakten og beriker samfunnet nettopp gjennom sitt mangfold – og som er en bremse og motvekt mot ny maktkonsentrasjon og tankemessig ensretting. Stiller vi oss spørsmålet om hvor sterkt dette "sivile samfunn" egentlig er i dagens Norge, må svaret være at det i grunnen er nokså svakt – fremdeles, selv om det er mindre svakt enn før."
samt siste avsnitt: "Enhetlig tankeverden",
her: Norge og det "sivile samfunn"

I Bergen har utdannelse og forskning knyttet til barnevern i mange år nå hørt hjemme under universitetet. Men det har aldri, i min erindring, begynt som et vanlig akademisk fag med fri teori-dannelse og uavhengig forskning.

Barnevernsfaget står jo forøvrig nær klinisk psykologi, som jo produserer en hel del av den skadelige utviklingen av teori og praksis selv, og er sterkt representert i barnevernet. Det gir barnevern en ekstra lett vei inn på universitetene, tror jeg nok.

Det finnes knapt her i Norge noe finansiert, akademisk miljø som beskjeftiger seg med barnevernsforskning men ikke er en del av "systemet" (annet enn muligens helt perifert, som et tilfeldig sidespor som enkelte tenksomme forskere i et annet fag finner litt interessant en stund). Og finansiering uavhengig av staten finnes jo ikke her til lands i den slags fag. For ikke å snakke om ufinansiert forskning – forskningsmiljøer uten penger; det blir i tilfelle fritidsvirksomhet for enkelte sjeler, ikke noe kraftig fagmiljø.
  
  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Barnevern, Marit Skivenes og andre land
PostPosted: Tue Apr 24, 2018 6:01 am 
Offline
Superposter
User avatar

Joined: Wed Feb 08, 2006 8:48 am
Posts: 6857
Location: Oslo
  

Det psykologiske fakultet
Universitetet i Bergen, 24 april 2018

"Det psykologiske fakultet tilbyr profesjonsutdanning for psykologar, har ansvar for universitetspedagogisk utdanning ved UiB, bidreg med pedagogikkdelen av lærarutdanninga, og tilbyr grader innan eit vidt felt: barnevern, helsefremjande arbeid, pedagogikk, spesialpedagogikk, psykologi, arbeids- og organisasjonspsykologi og logopedi. Fakultetet sine hovudsatsingsområde innan forsking er knytt til helse, utdanning, utviklingsrelatert forsking og basalforsking i vid forstand."

(min fremheving)

  

_________________
Hjemmeside http://www.mhskanland.net


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC [ DST ]